Nu de putine ori am fost pesimist in privinta tinerelor generatii, respectiv a celor care termina acum liceul sau sunt la inceputul facultatii (spre exemplu aici, aici sau aici). Originile pesimismului au fost atat discutiile directe cu ei cat si discutiile cu profesorii lor.

“Nu mai sunt cum erati voi” a auzit si colegul meu, Dragos Tuta, de la profesorii lui, de curand, cand a fost la intalnirea de 10 ani de la terminarea scolii generale.

Pe langa motivatiile subiective de a fi pesimist (simti ca tu insuti te maturizezi, observi diferente in privinta valorilor, devii conservator etc.) exista la tinerele generatii si elemente obiective. Printre ele putem numara: atenuarea pro-activitatii, a curiozitatii, a dorintei de a contribui la cauze “marete”. Pe de alta parte: aprecierea exagerata a valorilor materiale, dorinta de a parasi tara si nu in ultimul rand, cultura generala mult mai precara.

Cu toate astea, dupa cum stiti, in week-end-ul trecut am fost la Slanic Moldova, la Forumul ARDOR. Sau cu alte cuvinte – la etapa nationala a competitiei de debate pentru liceeni (in formatul Karl Popper).

Finala CompetitieiEi bine, m-am simtit ca si cum m-as fi intors in timp. Pentru ca am vazut aceeasi concentrare extraordinara de inteligenta, de creativitate si de energie, pe care eram obisnuit sa o gasesc la etapele nationale ale campionatului de debate. Intr-un cuvant am vazut peste 50 de participanti de elita, din toate cluburile de liceeni din Romania. O experienta care te face sa te intrebi cum de ai putut sa te indoiesti ca acestei generatii ii lipsesc talentele si spiritele inalte.

Si poate ca efectul se datoreaza in primul rand concetrarii atator tineri stralucitori la un loc. Concentrare care i-a facut pe toti sa isi doreasca sa iasa si mai mult in evidenta. Sa straluceasca mai puternic decat o fac in mediul lor obisnuit.

Intalnirea cu ei e probabil sa ma fi energizat si pe mine. Pentru ca sambata, dupa o zi extremPrezentare Dragos Dehelean de obositoare si pentru mine si pentru ei, ne-am reunit in sala principala de conferinte, la ora 21, dupa masa de seara si dupa un meci de fotbal al nationalei. Am avut o prezentare si o discutie libera de 30-45 de minute. Am vorbit despre parcursul meu de cariera si despre cum debate-ul a fost omniprezent in tot ce am facut dupa 1999. Am vorbit despre Olimpiadele Comunicarii, si despre faptul ca unele din succesele acestui proiect, care la randul lui e unul de educatie, pot sa fie preluate si folosite si de ARDOR. Am vorbit si despre CSR si despre ce facem noi cu ResponsabilitateSociala.ro. Si am fost surprins sa vad cat interes genereaza subiectul pentru niste liceeni. In definitiv ei sunt generatia care va aduce o schimbare radicala in modul in care percepem “datoria” companiilor fata de societate (tinerii americani, cel putin, au demonstrat ca fac o diferenta).

Nu in ultimul rand as aminti ca pe langa elevii surprinzator de talentati, i-am reintalnit pe niste profesori daruiti, care tin aprins, de peste 13 ani, spiritul miscarii de debate (ex. sotii Zaharia din Buhusi, Profesorul Petrescu din Ploiesti etc.)

Invitati la evenimentPentru tot ce au reusit sa faca ii felicit pe: Monica Mocanu, presedinta ARDOR, directorii regionali ARDOR si toti ceilalti organizatori (evenimentul a fost gazduit de centrul regional Moldova, care se pare ca e un think-thank in eruptie, cand vine vorba de proiecte de tineret).

Asa cum m-am mai laudat, la aceasta editie a Forumului ARDOR, Selenis a fost sponsor principal. Si cred ca e de datoria noastra, a cat mai multor companii care traim pe spinarea, sau mai bine zis “pe creierele” tinerilor talentati sa facem in asa fel incat proiecte ca acelea organizate de ARDOR sau de Oricum sa infloreasca si devina niste locuri “sacre” (oricat de “old-style” ar suna asta). Pentru ca doar cu astfel de proiecte, de “discontinuitate” in formarea tinerilor, vom avea niste generatii de care sa fim mandri.

Dezbatere aprinsa despre rasism

Alte imagini, pe blogul ARDOR.