In cautarea motivelor pentru a face bine


Am primit de la BOS (Business Organization for Students) o invitatie foarte onoranta, de a vorbi despre beneficiile voluntariatului, alaturi de Leslie Hawke si Lucian Mandruta, in dezbatarea:

“Incepe prin a fi voluntar”

(Marti, 17 octombrie, ora 12:00, sala AGIR, vizavi de ASE Comert)

BOS si-a propus prin aceasta dezbatere sa ii constientizeze pe tineri, in principal studenti, in privinta voluntariatului. Adica a unei forme minime de responsabilitate sociala.

Sigur ca sunt multe argumente “rationale” pentru asta. Pe cele la care m-am gandit le voi prezenta in conferinta.

Totusi cred ca ele nu au cum sa prinda pe un sol “nefertil”.

Adevarata misiune este sa aduci voluntariatul intr-o zona mai profunda a psihologiei tinerilor (care, ne amintim, sunt interesati sa emigreze in proportie de 88%, nu?). Intr-o zona pe care noi am blamat-o la parintii nostri, vorbind despre “mentalitati”. Pentru ca da, voluntariatul si responsabilitatea sociala, in general, sunt atitudini care tin de “mentalitati”. “Mentalitati” pe care doar infuzia de democratie singura nu le poate insanatosi.

Dar slava Domnului, daca vorbim doar de voluntariat in randurile studentilor, avem la dispozitie suficiente argumente care tin de “binele personal”.

Un alt “caz” (cum spunem noi la debate) mi s-ar fi parut mie mai dificil. Respectiv, mi-ar fi placut sa le pot raspunde unor studenti de ce…

Ar trebui sa caute sa se angajeze doar la companii responsabile social“.

Continui sa exersez si formulez inca de acum niste argumente:

1. Pentru ca acum puteti. Da, oricat de ciudat ar parea, la ora actuala exista o competitie suficient de mare pentru “talente” pe piata, incat voi puteti sa optati pentru tipul de companie la care sa lucrati. Mai precis pentru “caracterul” ei.

2. Pentru ca va veti simti mai puternici. Sa lucrati intr-o companie care contribuie la binele societatii va va da un inconfundabil sentiment al puterii personale.

3. Pentru ca va veti simti mai putin singuri. Singuratatea este o maladie generalizata a societatii cosmopolite (si bezmetice) in care traim. Munca de birou plictiseste. Invariabil. Insa daca veti lucra la o companie care isi pune si problema plantarii unor copaci sau a ajutorarii unor copii nefericiti veti avea sansa sa va simtiti altfel, lucrand acolo. Sa va recapatati acel sentiment senzual al “apartenentei”.

4. Pentru ca veti fi mai “americani”, fara a parasi (inca) Romania. La ce ma refer? La faptul ca pentru 81% dintre americani responsabilitatea unei companii este un factor important de decizie atunci cand isi aleg locul de munca.

Ok, ultimul argument l-am pus special pentru a ne da seama cat de departe suntem…L-am luat din pagina “Beneficii ale programelor de CSR“, de pe ResponsabilitateSociala.ro. Daca ma veti lua in serios, va puteti inspira de pe acelasi site pentru a-i invata pe cei de la compania la care veti lucra despre programele de CSR pe care le pot face.

Oricum, pana una alta, atunci cand vorbim despre voluntariat, vorbim despre un obiectiv la nivel de “mentalitati”. Iar daca are cineva solutii despre cum poti avea un efect in aceasta privinta, dati-mi si mie de stire.

Categoria: Responsabilitate Sociala (CSR)

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 voturi, medie: 4.71 din 5)
Loading ... Loading ...

6 Comentarii:


 1. ( 16 October 2006 , 8:19 pm )

  [...] Maine, colegul meu Dragos Dehelean impreuna cu Leslie Hawke si Lucian Mandruta ii invata pe tinerii romani: “Incepe prin a fi voluntar” Printeaza | Trimite unui prieten [...]


 2. ( 22 October 2006 , 8:49 pm )

  Cum au primit studentii din Bucuresti ideea voluntariatului?

  Eu sunt studenta in Constanta si am mers la cateva actiuni ale Clubului Leo, pana cand am vazut ca parte din munca noastra era facuta in locul altora, ce culmea, si erau platiti sa o faca. Cum sa-i responsabilizam pe maturi, cum sa dezvoltam spiritul civic?

  Asa ca am ramas numai cu a vizita impreuna cu cateva prietene copiii de la leagan – incercam sa-i ajutam pe cei care chiar merita.

  Irina


 3. ( 23 October 2006 , 11:35 am )

  Buna Irina,

  Am fost surprins sa vad o sala plina la evenimentul celor de la BOS.

  Deci sa ne pastram optimismul :)


 4. ( 2 November 2006 , 5:07 pm )

  Off-topic: banuiesc ca stii de Conferinta internationala de CSR din 7-8 nov. Daca nu stii, http://www.csr06.ro.

  Numai bine,
  Anca


 5. ( 20 January 2007 , 1:35 am )

  [...] Participand la intalanirea organizata de BOS, pe tema voluntariatului in randurile studentilor, am inceput sa cred ca lucrurile s-ar putea sa nu stea chiar cum credeam eu. [...]


 6. ( 15 October 2008 , 5:47 pm )

  [...] studenteasca BOS. Pentru ca asociatiile studentesti se afla in perioada de recrutari, am vorbit ca si anul trecut, despre beneficiile voluntariatului (despre acelasi subiect vom vorbi si maine la Da [...]

Scrie un comentariu:

Trebuie sa fii logged in ca sa scrii un comentariu