Antreprenorii sociali sunt o specie aparte de oameni, printre care ma numar, suspendati intre doua lumi: aceea a obiectivelor sociale si aceea a mijloacelor de business.

Pe de o parte nu putem concepe ca un job este menit sa ne satisfaca doar nevoile financiare. Pe de alta parte avem convingerea ferma ca nici statul si nici filantropia clasica nu pot rezolva cu adevarat si pe termen lung problemele sociale. De aceea credem in piata libera. Credem in capacitatea initiativei antreprenoriale de a fi mai eficienta si mai demna din punct de vedere uman decat orice utopie etatista.

Practic antreprenoriatul social inca din anul 2000. Mi-am pus sufletul si energia alaturi de mai multe “afaceri” cu impact social: Olimpiadele Comunicarii (2001-2009), Gala Societatii Civile (2003-2005), Festivalul de Comunicare Digitala Internetics (2004-2005), ResponsabilitateSociala.ro (2006-prezent) etc. Le-am transformat, mai bine zis, din proiecte de voluntariat sau proiecte cu venituri reduse in niste proiecte cu impact major si profituri insemnate. La ora actuala conduc o agentie (Selenis) care ajuta marile companii din Romania sa fie mai transparente (ceea ce ne-am dori spre exemplu de la institutiile publice) si sa-si comunice mai eficient initiativele de CSR.

In fiecare zi incerc sa gandesc precum un om de afaceri pur-sange. Urmaresc oportunitatile de pe piata. Sunt preocupat de productivitatea si eficienta proceselor noastre de business. Ma intereseaza sa oferim mai multa valoare clientilor nostri. Cu toate acestea stiu ca munca mea face o diferenta pentru societatea in care traiesc. Ma bucur de privilegiul de a avea, pe langa beneficiile materiale, satisfactia ca nimeni nu-mi poate reprosa ca nu-mi pasa.

(Update 2012: vezi si interviul video pe care mi l-a luat StartEvo.ro)

Invitatie pentru “noii eroi”

Am tinut sa ma confesez in cateva paragrafe, pentru a putea introduce mai usor o invitatie deosebita pe care o fac Agentia de Monitorizare a Presei si Organizatia Oricum pentru Educatie tinerilor intre 16 si 26 de ani:

Invitatia de a participa la Scoara de Vara “Antreprenoriat Social – Predeal, 26-30 iulie

Pe site-ul proiectului gasiti programul scolii de vara si detalii despre inscriere.

Le-am promis organizatorilor ca voi fi acolo, asa ca astept cu placere sa ii cunosc pe tinerii care vor fi selectati. Si sper ca si ei sa ajunga sa simta cat de curand ca fac o diferenta pentru piata si societatea in care traiesc. Ei au sansa de a fi urmatorii Noi Eroi.

Daca mai vreti sa explorati conceptul de antreprenor social, va invit deasemenea in sectiunea de resurse a proiectului.