74% din romani sunt putin sau deloc interesati de politica. 73% vor sa fie condusi de un personaj “de mana forte”. Asa pretinde studiul “Valorile romanilor”, facut in cadrul European Values Survey 2008 si discutat in mai toata presa de azi (ex. Cotidianul).

Pentru o democratie cifrele astea sunt foarte periculoase. Pentru ca democratia e sistemul ala in care se presupune ca tu conduci. Dar daca nu esti interesat de condus si de conducere in general, apare o problema.

Respectiv, e ca si cum:

  • ai conduce o masina, dar nu te-ar interesa nici regulile de circulatie, nici cum functioneaza masina.
  • ai avea o casa, dar nu ti-ar pasa daca e vraiste, daca ii inunzi pe vecini sau daca tavanul sta sa se prabuseasca

Dincolo de faptul ca interesul pentru politica (de fapt pentru spatiul public sau pentru Res Publica, cum se spunea in alte vremuri) e un indicator al civilizatiei unei tari democratice, exista consecinte evidente:

  • Politicienii pot face ce vor, fara sa se teama de punctul nostru de vedere. Oricat de mult ar gresi sau ar fura, nu conteaza. Cam asa mergea pe vreme comunismului. Nu era nimeni care sa-i “atraga atentia” lui Ceausescu asupra problemelor. Stiintific s-a demonstrat ca o elita politica nu poate fi eficienta daca nu are un sistem de feed-back care sa-i permita sa inteleaga realitatea din teren.
  • Cand interesele noastre sunt lovite de deciziile politice, nimeni nu ne sare in ajutor.
  • Diversele categorii sociale sau profesionale nu-si pot apara interesele in spatiul public. Pentru ca: 1) nu au fost preocupati sa inteleaga sistemul si 2) nu pot sa adune suficient de multi aderenti la o cauza.

Atat m-am priceput eu sa pledez pentru democratie. Daca aveti si voi idei, va rog…

no_democracy