Good-washing sau criza de imagine la McDonald’s


Asupra McDonald’s se fac presiuni incredibile, in tarile “civilizate”, pentru a se alinia (si mai mult) practicilor de responsabilitate sociala. In consecinta, compania din Romania a facut un spot (care inca mai ruleaza si azi, duminica 15 aprilie, desi a fost interzis) in care ne spune “cartofii prajiti de la McDonalds aduc aminte de bunici”. Adica mergem inspre “bio”, traditional, local.

YouTube Preview Image

In schimb ANPC face un control, inainte de Paste, si arata ca de fapt McDonald’s foloseste cartofi congelati, produsi, surpriza, in Austria.

De aici un mega scandal, cu amenzi si cu sanctiunea de a retrage spotul. Vezi spre exemplu Evz.ro, Mediafax, Gandul.info si multi, multi altii.

Faptul ca sunt atat de multi imi spune mie unuia ca am devenit mult mai constienti de asteptarile noastre, in calitate de “stakeholderi”. Si mi-as dori ca lumea sa fie la fel de revoltata de faptul ca, din produsele pe care le comercializeaza liderul lanturilor de fast-food din Romania, doar un sfert provine din tara noastra (vezi spre exemplu ZF.ro).

Nu avem in Romania cartofi, pui, vaci si alte asemenea? Poate sa ne raspunda McDonald’s la aceasta intrebare simpla, care se intampla sa tina si de cum isi pot scadea amprenta de carbon?

PS: si totusi, va imaginati ce ar insemna pentru agricultura Romaniei, daca macar jumatate din cartofii sau legumele pe care le gasim in produsele lanturilor de fast-food (McDonald’s, KFC, Burger King etc.) ar proveni de la noi?

Categoria: Responsabilitate Sociala (CSR)
Etichete:   ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nici un vot inca)
Loading ... Loading ...

4 Comentarii:


 1. ( 2 June 2012 , 1:26 am )

  Am auzit ca s-a incercat acest lucru, dar gustul a fost diferit


 2. ( 23 July 2012 , 2:28 am )

  Good-washing sau criza de imagine la McDonald—s — Dragos Dehelean — Relatii Publice si comunicare online…

  realitatea asa cum este ea. Cruda uneori…


 3. ( 3 October 2012 , 12:44 pm )

  McDonald’s n-a recunoscut niciodata faptul ca produsele comercializate de ei provin din alte tari. Este clar faptul ca , cartofii “necongelati”, daca pot sa spun asa, sunt mult mai gustosi si probabil si mai ieftini.


 4. ( 24 January 2013 , 7:15 pm )

  Oare îl interesează pe client de unde provine mâncarea
  din moment ce a ales McDonalds ?

Scrie un comentariu:

Trebuie sa fii logged in ca sa scrii un comentariu