Responsabilitate Sociala si Nationalism Economic


Jos CapitalismulAuzim din ce in ce mai des scandari impotriva capitalismului si a corporatiilor multinationale, in protestele de la Universitate. Unele sunt foarte radicale. Altele revin la vechiul slogan “nu ne vindem tara”.

Exista din pacate seminte de adevar, care au incurajat o astfel de atitudine.

Pe de o parte vorbim de corporatiile americane. Acestea, de cand s-au stiut (din 2000, pana eventual acum 1-2 ani), au tratat Romania strict ca o piata coloniala de consum. Au avut unitati de productie aici, au folosit forta de munca ieftina, au facut profituri uriase in perioada cresterii economice, dar totusi, nu au facut aproape nimic sa imbunatateasca mediul socio-economic de aici. Au fost complet netransparente, in privinta impactului lor de sustenabilitate, au reusit sa faca afaceri bune si la fel de netransparente cu statul, au fost arogante cu toata lumea, au scos in fata doar reprezenanti corporatisti lipsiti de personalitate, care nu stiau decat o poveste despre cat de frumosi sunt ei (desigur, prin alte tari, nu la noi).

Pe de alta parte vorbim de corporatiile cu origini in tari din Europa. Ele au fost de fapt principalii vectori de educare civica si ecologica pentru generatia care este acum in strada. Tot ele au fost liderii in privinta dialogului social si al intoarcerii unei parti din profiturile lor inspre societatea si economia unde au ajuns sa functioneze. Cu alte cuvinte, hai sa fim sinceri – de la ele am invatat ce inseamna Responsabilitatea Sociala a Companiilor (CSR). Din pacate, nici ele nu s-au miscat prea repede pe drumul transparentei si al dialogului pe teme de sustenabilitate (stakeholder engagement). Probabil ca nu au anticipat cat de repede vor evolua atitudinile civice ale generatiei ajunse la maturitate in 2000.

Nu vreau sa enumar acum toate avantajele pe care le are economia Romania prin prezenta acestor corporatii, de la locurile de munca pe care le creeaza, la formarea superioara a angajatilor, la contributia la productivitatea economica, la calitatea locurilor de munca, la imbunatatirea si cresterea continua a accesibilitatii serviciilor, la know-how-ul si metodologiile de ultima generatie aduse in tara etc.

Demonstratie anti capitalismSi totusi, cine e de vina ca acum se scandeaza impotriva corporatiilor sau a capitalismului? Prostia sau coruptia guvernantilor, sau “venalitatea” corporatiilor? Poate. Insa surpriza! Aceste doua elemente sunt universal valabile, indiferent de ce tara europeana vorbim.

Si atunci, ce nu avem noi, dar au tari precum Franta, Italia, Germania, UK, Austria etc.? Ei bine, diferenta consta in faptul ca ele au o societate civila mult mai activa si mai ales o miscare sindicala mult mai puternica.  La ei n-ar fi fost posibila nici lipsa de transparenta si nici formele de exploatare “venale” pe care le-am vezut in Romania, din partea corporatiilor.

V-as reaminti ca Franta a introdus recent cea mai avansata legislatie din lume, care obliga corporatiile la transparenta. Si totusi, miscarea sociala si sindicala s-a grabit sa acuze Guvernul ca noua lege nu este suficient de abitioasa pentru obiectivele anuntate si pentru problemele Frantei.  Tot in Franta, daca apare o criza sociala in cadrul unei mari corporatii private, Presedintele pune mana pe telefon, sub presiunea sindicatelor, si situatia, lucru care poate sa insemne chiar inlaturarea Directorului de HR sau schimbarea CEO-ului (vezi cazul FT-Orange, in anii 2008-2010).

Asta e si motivul pentru care orice corporatie care vine in Franta, oricat de americana ar fi ea, isi descopera subit vocatia de cetatean corporativ emerit (vezi cazul Google, care a investit intr-un adevarat centru de cercetare universitara si in campusurile aferente).

Deci da, avem si noi, la fel ca toata lumea, o clasa politica cu mari probleme. Avem corporatii care isi doresc profitul (pe termen mai scurt sau mai lung). Haideti sa avem si o societate civila care sa iasa din dependenta cronica in care s-a aflat pana acum si care sa invete cum se poate construi o economie prospera si in acelasi timp sustenabila.

Categoria: Management, Responsabilitate Sociala (CSR)
Etichete:   ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 voturi, medie: 2.33 din 5)
Loading ... Loading ...

4 Comentarii:


 1. ( 29 September 2013 , 10:30 am )

  Transparenta ar trebui sa fie obligatorie in cazul persoanelor juridice!


 2. ( 1 October 2013 , 5:52 pm )

  Fara capitalism nimic nu e, sau cel putin asa se pare la acest moment. Sa ne uitam putin la tarile in care capitalismul practic nu exista, sunt tari din lumea a treia.


 3. ( 17 November 2013 , 11:11 am )

  Interesele personale vor domina intotdeauna interesul comun al oamenilor, capitalismul e doar o alta forma de control si manipulare.


 4. ( 22 November 2013 , 6:41 am )

  Clar cheia este capitalismul

Scrie un comentariu:

Trebuie sa fii logged in ca sa scrii un comentariu