De ce scade PIB-ul Romaniei sau de ce economia e psihologie?


Am asteptat cu atentie estimarile INS despre evolutia PIB din trimestrul II 2014. Soc si groaza! Avem scadere de 1%, trimestru la trimestru (desi, e drept, exista o crestere minima, de 1,2% an la an).

Analistii se declara nauciti (si nu din cauza caniculei):

Eu nu vad nicio dilema: e un dezastru total, care poarta un singur nume: “incompetenta guvernamentala”!

E simplu. Noi, din 2012, ne zbatem sa iesim dintr-o prapastie economica. Iesirea ar fi insemnat o crestere sustinuta de peste 5%, trimestru dupa trimestru, multi ani de acum incolo.

In schimb, in T1 2014 am mai urcat putin pe panta (3,5%, an la an), insa ne-a alunecat piciorul si am ajuns sub nivelul din T4 2013 (initial INS-ul a aratat stagnare trimestru la trimestru, apoi am vazut ca fusese o minciuna si ca de fapt era scadere de 0,2%, mica, dar scadere).

In T2 2014, iar am mai urcat putin fata de T2 2013, insa de data asta ne-a alunecat si mai mult piciorul (am cazut sub nivelul T1 2014). Cu alte cuvinte: scadere. Si, ca in multe alte domenii, tendinta conteaza.

Deci sa ne asteptam sa mai treaca apa pe Dambovita, pana cand tendinta se va inversa, iar increderea (ingredientul esential in orice economie) sa revina.

Pentru ca e vorba doar de incredere si despre cum acest (nou) pseudo-guvern a spulberat-o. In T4 2013 ne bucuram de o crestere record. Intre timp, guvernul ce-mi facea? Baga CASS la inchirieri, crescand astfel costul fiscal al inchirierilor la 21,5% (deci, normal, ducandu-le pe majoritatea in economia neagra/gri).  Si ce mai imi facea? Crestea taxele locale. Anunta “taxa pe stalp” si “acciza suplimentara la combustibil“. Recalcula toate accizele dupa o formula aberanta (la un curs fictiv de 4,74 RON per Euro, adica valoarea in RON a Euro din 1 octombrie 2012 indexata cu inflatia – vezi aici) etc.

Bun. Ca efect psihologic, in T1 2014, economia, chiar daca a stagnat fata de T4, a continuat sa creasca an la an. Ca poate totusi scade guvernul CAS-ul de la 1 iulie, poate mai face investititii publice; uite ca si agentiile de rating spun ca e bine, ba chiar creste si consumul privat etc.

Totusi, guvernul nu a continuat investitiile publice (le-a taiat cu 40%) si ne-a fost clar ca ne-a aburit cu CAS-ul de la 1 iulie (mai stiti aparitiile spectaculoase ale Ministrei de Finante “Nu stiu”, care stia sa zica doar 2 cuvinte: “spatiu fiscal” + “aaaa….aaaa” ?)

A urmat T2 2014, cand am inceput cu totii sa resimtim accizele si mai ales acciza suplimentara la combustibil. Iar companiile au resimtit “taxa pe stalp” si celalalte “dragalasenii” fiscale ale guvernului.

Totul a culminat cu spectacolul “Ponta si Ministrul de Finante Nu stiu”, de la Cotroceni. Desigur, daca e carnaval, nu putea sa nu se insereze si basescu, care sa anunte o alta lovitura de stat, de data asta la adresa pensiilor. Ca el nu promulga, ca el ataca si ca face ca toti dracii. Sigur, asta ne-a facut pe toti sa ne intrebam, daca nu e din nou un blat electoral cu Ponta (ca la europarlamentare), care sa ne faca pe toti sa ramanem si fara reducerea CAS, chiar si de la 1 octombrie, si cu toate taxele introduse intre timp de guvern, chipurile ca sa creeze “spatiu fiscal” :)

Una, peste alta, acest carnaval a provocat o avalansa de depresii si de atacuri cerebrale in randurile oamenilor de afaceri si ale potentialilor investitori.

Si atunci de ce ne mai miram atat ca, de fapt, incepem sa avem o scadere economica si ne luam avant sa o accentuam (pe ea, pe scadere)?

PS: cel mai dragut mi se pare ca se mira cel mai abitir exact “analistii” de la Consiliul Fiscal si restul de analisti FMI-istoizi de prin banci :) Pai daca vrem in Romania “spatiu fiscal” si surplus bugetar ca in Germania, cam asa se intampla, nu e nicio minune… Economia este doar…psihologie…

Categoria: Cercetare / Statistici, Economie
Etichete:  

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nici un vot inca)
Loading ... Loading ...

Scrie un comentariu:

Trebuie sa fii logged in ca sa scrii un comentariu