In loc de concluzii: alegeri locale 2016


Ce repede aflam ca galagia despre campania electorala n-a fost doar o toana a unor impulsivi. Primarul Gabriela Firea anunta deja o combinatie ABSOLUT revolutionara pentru teoria economica. Vrea si 1) sa subventioneze tot transportul public, si 2) sa pastreze cele 1.000 de locuri de munca ale controlorilor si 3) sa faca investitii in capacitatea RATB de productie de tramvaie.

Efectele n-au cum sa fie decat dezastruoase. In primul rand, nimeni nu va renunta la masina pentru transportul public. Daca pana acum, costul de 1,3 lei nu i-a convins pe cei care-si folosesc masinile, SIGUR disparitia lui n-o sa faca o diferenta. In schimb, primaria va fi grevata de peste 17% din bugetul ei anual. Consecinta evidenta e ca Bucurestiul va ramane blocat intr-un trafic infernal, care doar se va inrautati. Nu vor fi bani pentru investitii in repararea sau largirea strazilor, in parcari, si desigur, nici in mai multe mijloace de transport public, nemaivorbind de alte investitii in infrastructura. Niciuna dintre problemele bucurestenilor, de care s-a vorbit in campanie, nu va fi rezolvata, dupa cum se prefigureaza lucrurile. Cu ce pret? Al unei masuri populiste, care da, trebuie sa recunoastem ca-i va sufla PSD-ului vant in panze pentru alegerile din toamna.

Cate astfel de masuri populiste si nocive se vor lua in toata tara, in conditiile in care suflarea PSD-ista se simte acum de neoprit? Spre exemplu, in Constanta, un oras ramas fara niciun parc si sufocat de mizerie si de blocuri construite peste mall-uri si peste alte blocuri, niciuna dintre probleme nu se va rezolva. Nu va fi o prioritate reindustrializarea, ci dimpotriva, se va relua programul de oferire de pachete pentru pensionari si impanzirea troleibuzelor cu afise electorale.

Si de ce? Pentru ca noi am votat pentru ceva si nu pentru altceva. Stiam care sunt alternativele. Nu putem sa ne scuzam ca n-am fost informati. Doar ca undeva, in mintea noastra supra-aglomerata de informatii si rationamente, de penali si de arhangheli justitiari, a intervenit la un moment dat un blocaj si am uitat sa mai militam si pentru dreptate.

Categoria: Guvernare, Politica
Etichete:   , , , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nici un vot inca)
Loading ... Loading ...

Scrie un comentariu:

Trebuie sa fii logged in ca sa scrii un comentariu