Alegerile sunt un moment al schimbarii, pentru noi toti, pentru cum vor arata urmatorii 4 ani din viata noastra. De aceea, mi-am propus sa formulez si eu o “platforma politica”, un plan de masuri in care sa cred, adica ceea ce numim de obicei un “program electoral“. Mi-ar placea sa gasesc o sustinere cat mai mare pentru acest program, din partea unor oameni cu idei similare, a unor organizatii civice si mai ales a cat mai multor candidati care ne vor cere votul in decembrie.

M-am gandit la ce-mi doresc, am simplificat, am taiat ce-ar fi mai greu de inteles si, la final, iata cum suna 3 principii in jurul carora mi-as dezvolta un “program” mai amplu:

1) Guvernarea Romaniei pe baza unui “business plan strategic”. Romania trebuie sa inceteze sa mai fie condusa ca o epava in bataia furtunii si sa inceapa sa fie guvernata cu precizia si eficienta unei mari companii. Cu obiective, indicatori si tinte clare, multi-anuale.

2) Contactul permanent al oamenilor politici cu cei pe care ii reprezinta si o transparenta totala a actiunilor lor politice. Am sintetizat acest principiu sub forma concreta a unui “birou parlamentar online“, pe care il detaliez mai jos.

3)  Sprijinirea antreprenorilor romani, pentru ca ei sunt primii care aduc in Romania inovatia si eficienta. Antreprenorii conduc organizatii care au flexibilitatea necesara pentru asta, au o gandire care nu e ingreunata de modelele trecutului si, cel mai important, sunt motivati sa faca orice pentru a avea succes (care nu e totuna cu “profitul”).

Dupa cum vedeti, toate cele 3 principii se invart in jurul valorilor de transparenta, consultare, proprietate si initiativa. De aici putem pleca si ne putem intreba: cum ar arata un program mai cuprinzator? Ce am adauga pe lista, ce masuri ar merita sa fie discutate, in asa fel incat sa obtinem un consens cat mai larg asupra lor?

Voi face din raspunsurile primite, un fel de “Jurnal de campanie 2016“, asa cum a scris Adriana Saftoiu pentru campania ei din 2008 (sigur, n-am pretentia ca as putea-o egala).

Later edit (13 august 2016):

O prima idee, care detaliaza punctul 3 de mai sus, am construit-o alaturi de Camelia Crisan. Pe scurt, credem amandoi in spiritul antreprenorial care poate transforma agricultura intr-un avantaj strategic al Romaniei. Iar pentru asta vrem ca statul sa fie un motor de transfer al inovatiei si al tehnologiei de ultima generatie in agricultura. Asta m-a facut sa afirm: “Iata ce-mi doresc pentru antreprenoriatul din Romania: inovatie!

Later edit (18 august 2016):

O discutie cu Roxana Sunica m-a ajutat sa clarific o posibila contradictie referitoare la punctul 3, atunci cand eu afirm ca: “Statul Roman trebuie sa sprijine toate formele de capital privat, indiferent de provenienta acestuia, dar rezolvand in primul rand vulnerabilitatile pe care le are capitalul romanesc.

Zice Roxana: avem “sa sprijine capitalul autohton“, apoi “capitalul sa fie tratat echitabil, indiferent de provenienta lui“. Eu citesc “nu ne vindem tara“, antreprenorul roman trebuie sprijinit/favorizat prioritar, DAR si investitiile private sunt bune, dragi straini nu va luati dupa prima afirmatie, noi va vrem banii, veniti de investiti, va vom trata echitabil, la fel ca pe investitorul national, fara discriminare .

Zic eu: parerea mea e ca nu exista metoda mai buna de a atrage investitii straine decat sprijinirea capitalului autohton. M-as limita doar la zicala “ban la ban trage“. Sau macar la faptul ca niste giganti cum sunt cei din industria auto vor fi mult mai stimulati sa produca aici, in masura in care chiar piata romaneasca (B2B si B2C) ar fi pregatita sa le absoarba produsele. E valabil pentru orice tip de industrie. Intreaba-ma de ce ar investi oricine si o sa-ti raspund: “Pentru ca Romania este o piata business-friendly, unde afacerile mici si mijlocii infloresc, au acces la finantare si la inovatie, dar, cel mai important, au nevoie de produse si servicii cu o valoare adaugata din ce in ce mai mare. V-am convins si pe voi? 🙂 

L.E. (20 august 2016):

Trebuie sa-i multumesc lui Alexandru Ciochia pentru ca m-a ajutat sa-mi imaginez ca si in Romania vom putea vedea “un birou parlamentar…online“.

L.E (25 august 2016):

Alaturi de Catalin Tenita am facut o incursiune prin raspunsurile la intrebarea: “ce inseamna un politician onest, care sa-i faca pe romani sa-si recapete increderea in politica?” Catalin mi-a oferit un “Decalog pentru o noua clasa politica“, pe care vi-l recomand. Retin de acolo ideea unei cat mai mari transparente, intr-o lume in care nimic nu mai poate fi ascuns privirii publicului. Pentru ca daca am analiza cu mai multa atentie, am descoperi ca insasi diviziunea “viata publica/viata privata” este anacronica la ora actuala.

 LE (27 august 2016):

Imi dau seama ca n-am precizat ca, personal, as candida pentru Parlament doar pe listele PNL. Iar colegiile unde o candidatura a mea ar aduce cea mai mare valoare sunt, in ordine: Bucuresti, Diaspora, Constanta, Ilfov. Am multe argumente pentru asta, dar momentan va invit sa cititi de ce nu mi-e rusine de valorile national-liberale in care cred.

 LE (01 septembrie 2016):

Am discutat mult despre transparenta si “corporate governance” in interiorul PNL-ului. O discutie cu Cosmin Popa  m-a convins sa afirm ca “PNL trebuie sa-si aleaga candidatii pentru Parlament printr-o competitie transparenta, publica“. Este in primul rand in interesul Romaniei si al ideii de democratie.

 LE (08 septembrie 2016):

Ma conving din ce in ce mai mult ca lucrul cel mai important la un program electoral NU este programul in sine. Ci este procesul. Nu e important ce le spui tu oamenilor, ci ceea ce iti transmit ei tie, in masura in care esti capabil sa asculti. Am invatat enorm pana acum din toate conversatiile pe care le-am initiat. La fel ar putea sa invete si orice partid politic, din niste feedbackuri precum cele pe care le-am pus in “Ce mai zic oamenii despre PNL si despre politica, DACA ii asculti

LE (17 septembrie 2016):

Este complet gresit ceea ce cred multi dintre asa-zisii “liberali”, cu care am discutat lunile astea si care pur si simplu isi imagineaza ca liberalismul nu are de-a face cu solidaritatea sociala, cu categoriile defavorizate, cu nevoile sociale, educationale sau culturale ale Romaniei. Si liberalismul si socialismul, orice doctrina politica, trebuie sa se adreseaze tuturor, si batrani si copii si adulti, si celor mai favorizati de soarta si celor mai putin favorizati. Doar mijloacele propuse difera, de la doctrina la doctrina. Ei bine, in spiritul solutiilor pe care le ofera liberalismul, eu cred ca trebuie “Sa construim o Societate Civila puternica in Romania, folosind doar Legea Sponsorizarii“. Pentru a rafina aceasta propunere, m-am bazat pe discutiile cu Ciprian DragomirStefan Ioan si Manuel Avramescu.

LE (20 septembrie 2016): 

N-am apucat sa spun ca inca din luna august am facut un grup de discutii pe Facebook, unde i-am invitat pe toti cei care cred ca ar fi o idee buna sa fiu si eu unul dintre cei 466 de parlamentari pe care ii va avea Romania, in urma alegerilor din 11 decembrie. L-am definit, mai in gluma mai in serios ca fiind un “Grup de Sustinere si (eventual) Actiune Politica“.  Iar titlul lui este o sinteza a filosofiei politice pe care o propun si care spune ca un politician se defineste in primul si in primul rand prin relatia si comunicarea permanenta cu grupul de persoane pe care le reprezinta. Aici este si link-ul catre el: “Construieste-ti parlamentarul: Dragos Dehelean“.

Trebuie sa ii multumesc lui Orlando Nicoara, pentru ca a acceptat sa ma ajute cu partea grafica si iata ca azi am primit si vizualul pentru Grupul de Facebook, realizat de Adriana Dadau:

Grup de sustinere si eventual actiune politica pentru Dragos Dehelean