V-ati gandit ca exista ceva care sa faca o opera de arta sa se vanda ca painea calda, chiar si intr-o vreme cand nimeni nu mai pare interesat sa cumpere arta? Ceva care sa-i faca pe oameni sa plateasca pentru biletul de intrare la un film, chiar inainte ca acel film sa se realizeze?

Ei bine, acel ceva presupune sa fii parte la insasi crearea operei de arta. “Crowdfunding“-ul, asa cum se numeste aceasta forma alternativa de finantare, a fost folosit in ultimii ani pentru realizarea unor albume muzicale, a unor carti, a unor filme documentare sau artistice. Si de fiecare data a creat o notorietate fantastica acelor proiecte. Pentru ca toti cei care s-au implicat chiar si in mica masura in finantarea lui au devenit fani apriori, critici exuberanti, agenti de publicitate voluntari, intr-un cuvant – evanghelisti ai proiectului.

Am fost impresionat si inspirat sa aflu ca regizoarea Victoria Baltag face anul acesta (2016) primul film din Romania, finantat prin crowdsourcing. Un film despre viata si istoria noastra recenta, oricat de dramatica si dureroasa ar fi ea.

Herman, omul din spatele terorii” este un film despre fapte mai putin cunoscute, de la inceputul anilor 1950, din Romania, respectiv despre asa-zisul “experiment Pitesti“. Unul dintre cele mai teribile momente ale istoriei noastre, o mostra de barbarism si de dezumanizare contemporana, la care trebuie sa ne facem curaj sa ne uitam cu sinceritate si luciditate.

Este un film care va reprezenta Romania la festivalurile internationale din 2017, iar eu personal, ca donator al unei infime sume (care nici macar nu-mi prisosea), voi fi mai mult decat mandru de asta. Si la fel de mandri veti fi si voi daca veti citi povestea filmului si va va convinge sa va alaturati miilor de “parinti” pe care acesta ii are deja.

Va invit asadar sa urmariti trailer-ul de mai jos si sa faceti o donatie oricat de mica prin platforma Sprijina.ro. Veti simti cu adevarat ce inseamna sa aveti o conexiune personala cu o opera de arta, dar si cu partile mai putin luminoase ale trecutului nostru.

Demersul Victoriei m-a ajutat sa am o revelatie: cam despre asta ar trebui sa fie si politica (!) Despre legatura profunda dintre politician si cei care, acordandu-i incredere, participa la crearea politicii…