Vi s-a intamplat sa simtiti ca ceva e profund in neregula cu modul in care merg lucrurile? Sa vreti sa va implicati, sa fiti parte a solutiei, insa sa nu stiti cu ce sa incepeti sau unde vreti sa ajungeti?

Ei, cam asa simteam eu. Asa ca ieri i-am cerut sfatul unui prieten si coleg de generatie, Catalin Tenita. Pe care l-am admirat mereu, in primul rand pentru realizarile lui antreprenoriale, dar si pentru pasiunea pentru SF (imi amintesc ca era unul din cei mai in voga traducatori de la inceputul anilor ’90), pentru modul in care a inteles IT-ul si, in general, noile tehnologii de comunicare, pentru calitatea aproape incredibila pe care o livra compania lui chiar si in perioada de criza economica, pentru modul decent si frumos in care a ales sa-si traiasca viata privata si sa-si construiasca o familie, in fine, pentru multe…

Pe scurt, ieri i-am cerut un sfat. Aplicat, ca intotdeauna, mi-a raspuns spunand-mi ce asteapta el de la lumea, clasa, spuneti-i cum vreti, politica. Nu intru acum in polemica pe margine ideilor din ceea ce mi s-a parut a fi un decalog pentru un “altfel de politician”. In schimb vi le relatez si voua, in speranta ca o sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: “asta este ceea ce asteapta generatia noastra pentru a avea din nou incredere in politica?

“Dragos,

Am stat un pic sa ma gandesc la tema data de tine. Sincer nu am inca vreun set de raspunsuri foarte ok insa am sa-ti spun cum vad eu lucrurile mai large scale, la nivelul unui partid. Si oarecum top-of-the-mind, focus-group-style:

1. Mi-ar placea ca toate partidele care intra in alegeri sa isi nominalizeze primul ministru + 4-5 directii generale masurabile + 5-6 ministrii cheie cu cele 4-5 directii specifice masurabile

2. Mi-ar placea ca oamenii care candideaza la senat/C Dep – la comun – sa creeze o platforma in care sa intrebe publicul care sunt pasurile lor. Ce ar schimba in legi, ce ar schimba in comportamentul parlamentarilor, ce ar schimba in buget. Un soi de Reddit in urma carora sa filtreze 10 idei mari si late pentru care sa se lupte si sa le implementeze in primele 100 de zile.

3. Mi-ar placea sa existe un deputat care sa isi asume obsesiv ceva – cultura macilor sau educatia prescolarilor sau sanatatea mentala sau orice. Asa cum Remus [Cernea] si-a asumat drepturile persoanelor gay si relatia stat-biserica. Cred trebuie ca fiecare deputat sa isi aleaga practic pasiunea. Ceea ce il misca inainte, ceea ce stie din anii de experienta anterioara etc.

4. Mi-ar placea ca un deputat sa isi creeeze 3-4 “consilii” de oameni cu care sa discute pe temele unde poate avea initiativa parlamentara. Practic sa ia pulsul anumitor industrii si sa le transmita mai departe.

5. Mi-ar placea ca un deputat sa adopte un ONG de natura sanatate/educatie si sa presteze macar jumatate de zi de munca (ca tot au multe libere) in fiecare saptamana.

6. Mi-ar placea ca un deputat sa posteze un short list al celor pe care vrea sa ii angajeze ca si consilieri si sa isi invite alegatorii (de fapt toata tara) sa ii “interogheze”. Sa le vada hibele.

7. Mi-ar placea ca fiecare candidat sa isi scrie “spovedania” pe 20 pagini. Ce a facut in fiecare an al carierei sale. Cu bune, cu rele, cu esecuri si realizari.

8. Mi-ar placea ca un candidat sa selecteze 10 critici (random) si sa ii invite la o bere si sa ii roage sa ii puna cele mai nasoale intrebari pe care le au. Si totul sa fie filmat si transmis live pe Facebook.

9. Mi-ar placea ca un candidat sa isi critice colegii de partid care sunt dubiosi (procese in curs, afaceri cu statul etc). Sa fie modus operandi la nivel de partid.

10. Mi-ar placea ca fiecare candidat sa isi asume (fie ca va castiga, fie ca va pierde) o misiune civica pentru urmatorii X ani. Cu alte cuvinte: eu sunt ala care vreau sa fac cursuri de arhitectura in gradinita – si daca ies si daca nu ies tot o sa ma chinui in urmatorii 4 ani.”

Deci, asta asteptam pentru a avea din nou incredere in politica?…

Catalin_Tenita

Alte intamplari din aventura mea in cautarea respunsului la intrebarea “ce asteptam de la Alegerile Parlamentare din 2016?gasiti aici.