As vrea sa va cer un sfat, tuturor colegilor din PNL sau celor care, fara a fi membri, aveti asteptari de la PNL. Ce faceti cand discutati cu un cunoscut care va impartaseste criticile lui la adresa PNL-ului? Cum reusiti sa-i redati increderea ca acest partid ar putea totusi sa reprezinte mai bine ideile si valorile in care credeti amandoi?

Personal, eu recunosc, de multe ori sunt prea grabit sa ii mai si ascult pe cei din jurul meu. De fapt, nu facem asa cu totii? Ii auzim pe oameni, insa nu neaparat ii si ascultam. Cu atat mai putin nu intelegem ce vor sa ne transmita sau cum am putea sa actionam pe baza a ce am aflat.

Insa uneori imi aduc aminte de prima regula in comunicare: “ASCULTA”. Si atunci, se intampla un fenomen extraordinar: mintea mea se deschide spre zeci si zeci de idei de imbunatatire. Pentru ca, de fapt, imi dau seama ca inclusiv cei care ma critica pentru optiunea mea politica pro-PNL, de fapt imi vor binele si mie si partidului, de la care au de fapt niste asteptari legitime, de cetateni, de romani. Iar ceea ce incearca sa faca, consumandu-si timpul in ceea ce mie mi se pare o critica, este sa ne dea idei despre cum sa facem mai bine, mai intr-un fel care sa-i convinga si pe ei sa ni se alature, sa le spuna si altora cat de mandri sunt ca ne cunosc…

Ceea ce nu stiu este cum sa le raspund si cum sa-i fac sa inteleaga ca le-am ascultat ideile si ca eu si ceilalti colegi din PNL vom tine seama de ele. Aici am nevoie de sfatul vostru.

Sa va dau cateva exemple de comentarii “critice” pe care le-am primit in discutiile pe care le-am generat pe Facebook…

Cosmin Popa: “Am plecat din aventura mea în zona politicului trântind usa în nas în Modrogan (care era atunci Alianta DA) pentru că au vrut să-mi răsplătească succesul în campanie “oferindu-mi” o adeziune. Răspunsul meu de acum zece ani e de natură să te încurajeze. Am zis: “mă voi înscrie în primul partid care îsi va posta dezbaterile locale pe net”.

Au zis:”dar unde ai mai văzut tu asa ceva?” Atunci le-am arătat pe net un caucus la întâmplare, cred că de la democrati undeva prin Florida, în care chiar votaseră toti pentru o autostradă și a luat unu cuvântul și le-a zis că proiectul e făcut de X care e singurul proprietar al destinatiei tronsonului respectiv și care mai beneficiase de subvenții etc. Evident că au resupus la vot și și-au retras sprijinul în unanimitate. Întrebări: ar fi avut ăla curaj să pună problema dacă știa că nu e filmat? S-ar fi abtinut ăia să facă mișto de el dacă știau că nu sunt filmați? … și am plecat victorios de acolo. Păcat că nu am filmată faza!

Rodica Barbuta: “Ceea ce reprosez eu liberalismului este ca are o viziune prea ingusta asupra economiei, uitand sa construiasca o viziune si un program legat de resursele strategice, cum sunt cele minerale, padurile, pamantul arabil, apa, infrastructura etc. Nu poti guverna o tara doar cu o viziune ingusta asupra initiativei private, intr-o tara cu un capital autohton cam “subtire” si fara o viziune asupra utilizarii benefice a capitalurilor nationale…

Florian Florescu[…] PNL ca reprezentant al dreptei, a reusit de fiecare data cand a ajuns la putere sa-si dezamageasca cumplit alegatorii. Ca suma a actiunilor (ori neactiunilor mai precis), ca imagine de ansamblu a coruptilor, sub care devenea invizibila masa de membri cu integritate.

Dragos Dehelean, pot admite ca faci parte din segmentul PNL cu coloana vertebrala, insa actiunea voastra nu se zareste inca. Daca reusiti sa o scapati de aceasta anemie acuta, sa devina vizibila, vocala si de actiune, tot neamul romanesc va va vota. Ar fi prima data cand romanii ar vota ceva; nu “impotriva a ceva”.

Ei daca ati avut si voi curiozitatea sa ascultati cu atentie “criticile” de mai sus, voi ce le-ati raspunde cunoscutilor mei? Astept cu interes sfatul vostru.

asculta

Descoperiti si alte “aventuri” pe care le-am strans in “Jurnal de campanie 2016”.