E momentul sa fac o afirmatie, care si pe mine m-a șocat, atunci cand am auzit-o prima oara, de la profesorul meu, Cristian Pirvulescu:

“DEMOCRATIA NU ARE LEGATURA CU VOTUL”.

Daca si voi va simtiti șocati de idee, luati-va cateva minute sa inspirati si apoi reveniti.

Ati revenit? Daca da, o sa nuantez putin, spunand ca doar in mod conjunctural, pentru vreo doua sute de ani, democratia a parut sa mearga mana in mana cu votul, mai precis cu votul universal – o inventie liberala, aparuta dupa Revolutia Franceza.

In rest, si in Agora greceasca, si in Roma Antica, si in Republicile Renasterii, si la Vatican, si in sfatul batranilor, si la ONU, si in UE, si in NATO, si in ABSOLUT orice institutie democratica la care va puteti gandi, legitimitatea si deciziile nu se bazeaza pe VOTUL MAJORITATII. Pana si SUA, o democratie etalon, nu ramane inghetata intr-o “legitimitate” a unui Congres ales odata la 4 ani, ci se organizeaza continuu alegeri, iar un congressman poate fi revocat de cei care l-au ales.

Pe de alta parte, uitati-va la toate DICTATURILE din secolul XX sau XXI. Aproape toate, ganditi-va, aproape toate aceste dictaturi s-au legitimat si se legitimeaza prin votul popular! Inclusiv Coreea de Nord…(ca sa nu mai vorbim de Rusia, Turcia, Venezuela, China, Cuba etc, care au toate vot universal).

In schimb, CARACTERUL DEMOCRATIC al unei institutii este dat de un singur lucru: de DELIBERARILE care au loc inainte de luarea unei decizii. Doar in cazuri exceptionale, cand consensul nu este clar in urma deliberarilor, doar atunci se apeleaza la solutia de ultima instanta – votul. INSA, in absenta unor deliberari reale, votul in sine nu poate sustine caracterul democratic al unei institutii.

Cu alte cuvinte, revenind la teza initiala: incetati sa mai vorbiti despre “legitimitatea democratica” obtinuta de PSD la votul din decembrie. E doar o fictiune, pe care o folosim din reflex. Insa ea n-are nicio baza morala.

Societatea romaneasca a vorbit in aceste zile prin toti porii sai, prin tot ce inseamna patura activa a societatii si prin toate institutiile sale. In plus, Romania este parte a unui sistem de parteneriate internationale, iar partenerii nostri au vorbit si ei.

Iar CONSENSUL obtinut in urma DELIBERARILOR este clar: PSD, cel putin cu echipa actuala de conducere, si-a pierdut orice legitimitate democratica pentru a conduce Romania!…