Dragos Dehelean – Comunicare si Responsabilitate Sociala http://www.dragosdehelean.ro Thu, 05 Jan 2017 07:10:20 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.6.1 115177456 Arma secreta cu care au castigat alegerile PSD si Liviu Dragnea http://www.dragosdehelean.ro/2017/01/05/arma-secreta-cu-care-au-castigat-alegerile-psd-si-liviu-dragnea/ http://www.dragosdehelean.ro/2017/01/05/arma-secreta-cu-care-au-castigat-alegerile-psd-si-liviu-dragnea/#respond Thu, 05 Jan 2017 07:06:35 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=3629 Daca stau sa ma gandesc bine, GENIUL lui Liviu Dragnea a constat in aceea ca, dupa 26 de ani, el a fost primul care a “indraznit” sa se gandeasca la faptul ca 1) se pot supra-umfla salariile si cheltuielile, in paralel cu 2) scaderea generalizata a taxelor (!)

Nimanui, oricat de populist ar fi fost, nu i-a venit o idee atat de nastrusnica. Unii au promis doar 1) cresterea salariilor si a cheltuielilor. Altii au promis doar 2) taierea taxelor. Unii au promis tepe in piata publica, altii au promis liniste sociala. Unii au promis orientare euro-atlantica, altii au promis autenticitate si “democratie originala”. Unii au promis libertate si individualitate, altii au promis egalitate si destin national.

Insa, intr-adevar, nu s-a mai gandit nimeni pana acum sa le promita pe TOATE DEODATA…

]]>
http://www.dragosdehelean.ro/2017/01/05/arma-secreta-cu-care-au-castigat-alegerile-psd-si-liviu-dragnea/feed/ 0 3629
Patru daruri (povestire scurta) http://www.dragosdehelean.ro/2016/12/31/patru-daruri/ http://www.dragosdehelean.ro/2016/12/31/patru-daruri/#respond Sat, 31 Dec 2016 17:45:17 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=3618 Marele Zid 4regate

Nimeni nu își mai amintea de o vreme în care cele patru regate nu trăiseră împreună. Era o minune cum supraviețuiseră, unul lângă altul, fără a se nimici între ele. Fuseseră într-adevăr vremuri când prinții lor, capricioși și certăreți, se războiseră între ei, însă, până la urmă, se împăcaseră și se asezaseră la aceeași masă, a păcii.

Nu se știe cine sau ce îi speriase atât încât să le toarne în cupe nu vin, ci băutura întelepciunii și a prudenței. Tot ce se știe este că într-o bună zi, săbiile și securile de luptă au fost așezate deasupra căminului, iar brațele care până atunci le mânuiseră au apucat târnăcoapele și ciocanele de spart piatra. Așa a fost ridicat Zidul care împrejmuia cele patru regate și le apăra de strigoii și duhurile de la marginea lumii. Oamenii și-au atârnat scuturile de marginea Zidului și l-au împrejmuit cu șanturi adânci și țepuse, pentru ca nici un dușman să nu mai râvnească la pământurile lor.

 

De atunci s-a coborât asupra ținutului o perioadă de pace și bunăstare, cum numai în vremurile de aur, când zeii mergeau încă prin lume, se mai pomenise. Recoltele ieșeau îmbelșugate, iar lanurile se plecau sub mană ca niște talazuri. Soarele binecuvânta pământul, iar copiii se năsteau sănătoși și îsi trăgeau veselia din razele lui. Inimile mamelor săltau de bucurie la fiecare răsărit, iar sânii lor erau îndestulători pentru buzele roșii ale sugarilor întreaga zi. Când se lăsa noaptea, lăute divine făceau să vibreze de acorduri aerul îmbălsămat, iar frunțile descrețite ale bărbaților se ridicau încrezătoare către bolțile cerului. Ca niciodată, zei noi, mai blânzi și mai ademenitori, se nășteau și înfloreau pe ruinele celor vechi. Iar aceștia din urmă aproape cazuseră în uitare, căci aproape nimeni nu-i mai cânta la sărbători și nici nu le mai aprindea focul sacru în vetre.

Dar toate acestea au durat până într-o zi când, lângă porțile uriașului zid, se prăvăli, mai mult mort decât viu, un mesager venit în goana calului. Vestea pe care o aducea era cutremurătoare. Armate nenumărate se ridicaseră din negurile de la marginea lumii, trecusera munții de la nord, iar acum se revărsau peste țară într-un șuvoi nesfârsit, scăldând-o în sânge și foc. În fruntea lor, se spunea, era un om negru la chip, cu părul lipsit de culoare, ca acela al morților, iar ochii lui aprinși secătuiau de viată pe oricine l-ar fi privit în față.

Pe dată zăgazurile groazei s-au rupt în sufletele oamenilor din cele Patru Regate. Cu toții au știut atunci că umbra care cobora de pe vârfurile înzăpezite purta duhul unor noi și necunoscute vremuri, spre care vechii zei îi blestemasera s-o apuce, pentru nesocoteala lor. Venise deci timpul să plămădească din nou arme din fierul cu care, până atunci, îi smulseseră pământului roadele. Focurile s-au aprins, foalele au început să sufle și ciocanele să bată.

Mai presus de toate, meșterii i-au grăbit pe muncitori să construiască un Chivot uriaș și misterios. În el au adunat, legate cu lanturi, toate statuile zeilor și duhurilor din cele Patru Regate. A fost un chin nespus, căci în timp ce făceau asta, urechile muncitorilor erau otrăvite de urlete si răgete înspăimântătoare, venite parcă de pe cealaltă lume. Nu s-au lăsat însă până nu au închis sub capacul imens de aramă toate acele bucați de piatra și pană ce țipetele neomenești au încetat. Au pecetluit la urmă Chivotul cu patru lanturi grele de argint și l-au urcat pe un car pe măsura sa. Au înhămat apoi la el o herghelie întreagă de cai și o cireadă de boi, căci într-atât era de mare si de grea povara.

În ziua plecării, caii fornăiau si se cabrau nerăbdători de sub harnașamente și cuirase. Cavalerii erau împodobiti peste armuri cu blănuri și mantii lucitoare, iar deasupra coifurilor purtau tigve și coarne de fiare sălbatice. Armatele s-au întâlnit la mijlocul drumurilor dintre cele Patru Regate, iar în fruntea lor a venit câte unul din partea fiecăruia: un războinic vestit de la primul, un bard cu vocea dulce de la al doilea, un întelept de la cel de-al treilea, iar de la ultimul – un preot, cunoscut si drag zeilor.

Când au ajuns însă la marginea Zidului au observat că nu ar fi putut să treacă Chivotul urias dincolo de el, fără să-i dârâme și să-i lărgească porțile. Așa că s-au văzut nevoiți să ia din nou târnăcoapele și să culce la pământ ceea ce cu atâta trudă ridicaseră.

Abia după ce norii de praf s-au așezat, iar din falnica împrejmuire n-au mai rămas decât niște ruine, armatele au dat semnalul de luptă. Pădurile de stindarde multicolore s-au ridicat spintecând aerul, tobele au început să bată, iar cornurile de alama să țipe amenințător spre munții înzăpeziți de la nord.

Până seara târziu, când ultimile trupe se pierduseră în spatele orizontului, surlele au continuat să cânte, iar năframele domnitelor să fluture cu tristete. Oamenii erau acum liniștiți, pentru ca nicio putere de pe acest pământ nu ar fi putut sa stea in calea falnicelor ostiri pe care le vazusera plecand.

Ziua următoare a trecut insa fără ca ei să primească nici o veste de la acestea. Nici un mesager care să anunte victoria nu a ridicat praful drumului dinspre munti. A mai trecut apoi o zi. Au mai trecut două, au trecut saptamani si luni. Si…nimic.

Oamenii din cele Patru Regate nu au mai aflat vreodată de soarta bravilor lor cavaleri, nici de a dusmanilor de la nord. S-a zvonit o vreme că, în preajma bătăliei, fortele gigantice din interiorul chivotului sfârâmaseră lacătele si, oarbe de furie, nimiciseră fără crutare ambele armate. Se găsiseră unii care să se laude că ar fi văzut ei însisi niste schele diavolesti, întinse cale de mai multe leghe, pe care zăceau răstignite trupurile ostenilor damnati; ba chiar că văzuseră duhuri cu picioare și coarne de tap foșgăind printre ele si sugându-le sufletele.

Apoi, s-a zvonit că armatele celor Patru Regate i-ar fi învins pe dușmani, însă, dintr-un motiv misterios, n-au mai vrut să se întoarcă dincoace de Zid. Unii spuneau că trecuseră munții și că ajunsesera în împărăția barbarilor, iar acolo, un vrăjitor îi obligase să le ia locul celor pieriți în bătălie. Alții, dimpotrivă, spuneau că și-ar fi construit o flotă cu care au plecat pe mare și ar fi dat de o insulă fermecată, unde puteau trăi veșnic în mijlocul unor comori nemaivăzute.

Dar toate acestea erau povesti, pe care un om cu mintea întreagă nu le-ar fi putut lua in serios. Încetul cu încetul, toată această întâmplare năucitoare a fost dată uitării. Zeii si-au reluat locul în statui si în temple. Oamenii s-au nascut si au pierit. Doar cântecele si legendele mai vorbeau de vremurile când armatele celor Patru Regate se uniseră si plecasera inspre nord.

Cât despre Zidul care împrejmuia tara, oamenii l-au ridicat din nou. Însă de data aceasta l-au făcut cu mult mai înalt decât primul. L-au înăltat atât de sus, încât creasta lui părea că sprijină bolta cerului.

Așa se face că atunci când primul pelerin a făcut într-un târziu cale întoarsă în țara celor Patru Regate s-a găsit în fața unui obstacol aproape de netrecut. Pelerinul aducea cu el patru daruri, câte unul pentru fiecare regat: pentru primul – un smarald pentru a face pântecele femeilor să rodească si holdele să pârguiască mai cu spor; pentru al doilea – un safir care să înveselească inimile si să împartă libertate; pentru al treilea – un chihlimbar pentru a lega ceea ce este omenesc de lumea zeilor; iar pentru cel din urmă – un diamant pentru a lumina negurile eternitătii.

Însă acum, ceea ce lăsaseră în urmă stramoșii săi nu mai era decât o amintire. Oamenii îsi regăsiseră liniștea. Se ascunseseră și mai mult în spatele unui scut clădit din propria uitare. Nu mai stiau cine sunt…Nu mai aveau nevoie de nici unul din darurile pelerinului.

]]>
http://www.dragosdehelean.ro/2016/12/31/patru-daruri/feed/ 0 3618
Vise si parole http://www.dragosdehelean.ro/2016/12/03/vise-si-parole/ http://www.dragosdehelean.ro/2016/12/03/vise-si-parole/#respond Sat, 03 Dec 2016 01:24:20 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=3614 Sa va spun repede ce vis ciudat am avut, pana nu-l uit.

Deci aveam o masina cu care ma plimbam de colo-colo, cand intr-un orasel unde aveam niste prieteni cu care ne uitam in aer liber la niste partide de fotbal internationale, cand prin imprejurimi, de care nu stiu sa va spun prea multe, ca era noapte. Si masina asta avea o parola (!). Parola o tineam ascunsa la loc sigur, pentru ca era intr-un document, la randul lui parolat, pe care il bagasem in memorie, adica in interiorul meu, in cap cred (nu ma intrebati cum e posibil, ca v-am spus ca era vis).

Printre persoanele cu care ma intalneam era si o doamna la 45-50 de ani, nimic neobisnuit la ea, gospodina, implicata in activitatile social-campenesti unde nimeream si eu, dar psiholoaga. Cred ca fusese presedinta unei asociatii de profil, insa acum nu mai era, pentru ca avusesera loc niste alegeri si iesise cineva mai tanar.

La un moment-dat, discut eu cu ea ceva lipsit de importanta si nu stiu cum se face, dar intra in masina mea ca prin branza, o porneste, o da ma incolo, revine, discutam in continuare, radem ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat…

Dar va dati seama ca eu doar cu gandul la documentul meu cu parole stateam. Pana atunci stiusem ca e dosit in mintea mea, si nu poate fi accesat de nimeni. Deci cum a facut doamna respectiva, ma intrebam eu, sa ajunga la document si sa gaseasca si parola de la masina? Si cum a facut de a trecut chiar si peste parola de la document?…

In fine, nu va ascund ca ma rodea subiectul, ba chiar incepusem sa ma panichez. Cum e posibil asa ceva?! Daca mai pot si altii sa-mi sparga documentul de parole din minte?? Of, nici macar in vise nu mai ai siguranta, ca anumite lucruri raman private…

Pana la un moment dat cand stateam la o coada la nu stiu ce, impreuna cu doamna respectiva. Atunci imi iau inima in dinti si o intreb, cu o oarecare teama, dar si complicitate, daca “mai pot sa faca asta” si altii, care nu au inca nivelul (?) ei. Ea, binevoitoare, ma linististeste si ma asigura ca nu, nu se poate, pentru ca ar fi foarte complicat, iar in definitiv nu poate ajunge oricine la nivelul ala, in niciun caz cineva dintre cunoscutii mei.

Acum, eu nu pot sa spun ca n-am crezut-o, insa tot mi-a ramas o urma de indoiala in suflet, ba chiar de teama. Ei, voi ce stiti, e posibil sa fie multi oameni printre noi care sa poata sa ne intre in minte, sa ne sparga documentul cu parole, si sa ne gaseasca parola de la masina?… Serios va intreb, ca poate e timpul sa-mi incriptez parola sau sa folosesc vreun token, ceva…

]]>
http://www.dragosdehelean.ro/2016/12/03/vise-si-parole/feed/ 0 3614
Confesiune despre ResponsabilitateSociala.ro si Industria de Comunicare din Romania http://www.dragosdehelean.ro/2016/11/29/confesiune-despre-responsabilitatesociala-ro-si-industria-de-comunicare-din-romania/ http://www.dragosdehelean.ro/2016/11/29/confesiune-despre-responsabilitatesociala-ro-si-industria-de-comunicare-din-romania/#comments Tue, 29 Nov 2016 02:39:31 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=3604 Desi e dureros sa scriu despre asta, trebuie sa explic de ce, dupa 10 ani, a trebuit sa pun pauza proiectului ResponsabilitateSociala.ro, cel putin momentan.

Unul din motivele care m-au obligat sa fac asta a fost lipsa acuta de CONTINUT DE CALITATE.

Portalul de CSR ResponsabilitateSociala.ro
ResponsabilitateSociala.ro, la momentul ianuarie 2016

Realitatea trista de care m-am ferit sa vorbesc pana acum, este ca specialistii romani in comunicare, din companii, din institutii publice sau agentii de PR au un mare deficit in privinta comunicarii in scris. Mai precis, peste 90% dintre ei nu stiu sa scrie la niste standarde minime de calitate. O alta uriasa problema este aceea ca profesia lor, desi ar parea paradoxal pentru alta tara decat Romania, nu implica si nici nu le da timpul necesar pentru a comunica public in scris (!!!). Cu alte cuvinte, companiile sau organizatiile pentru care lucreaza specialistii nostri in comunicare nici nu le cer, nici nu ii platesc si nici nu le lasa timp pentru a comunica in scris, in asa fel incat ei sa invete din feedback si sa se califice macar la locul de munca, daca in liceu sau facultate e imposibil (singurul lucru pe care il reuseste invatamantul din Romania este sa-i inhibe cvasi-total unui tanar capacitatea de a gandi si de a se exprima logic si coerent, mai ales in scris).

De aceea, ca Editor Coordonator al unei platforme gandite sa ofere continut util (si nu promotional) pentru o audienta de business, m-am gasit in fata unei situatii extrem de dificile: fie 1) refuz continutul primit de la companii/agentii (editoriale, studii de caz, comunicate etc.) pe motive de calitate, fie 2) il rescriu eu sau redactorii mei. De cele mai multe ori am ales varianta 2). Insa aceasta implica foarte multe ore de documentare si redactare (gratis, dar in beneficiul companiilor) si, cel mai important, o inalta calificare a angajatilor mei, pe care trebuia sa ii invat la locul de munca, sa ii platesc, sa obtin banii pentru salariile lor si, pentru ca nu eram o multinationala, sa ma limitez la un program de lucru al lor de 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana (nu mentionez cat era programul meu, pentru ca nu mi-am propus sa ma victimizez aici).

Ce s-a intamplat insa in timp? Dupa 2009 au inceput sa scada sumele pe care au fost dispusi sponsorii sa le acorde pentru o cauza cum este aceea de “a promova bunele practici in domeniul CSR“. Nu doar bugetele companiilor au scazut. Tot dupa 2009, viata oamenilor de comunicare care ne furnizau pana atunci continut a inceput sa devina sufocanta, atat din cauza presiunii financiare, cat mai ales a incarcarii (da, in companiile multinationale se munceste frecvent pana dupa ora 20:00, combinat cu un sistem de restrictii cvasi-sclavagist). Multi au cedat stresului si s-au reorientat, cel mai adesea in afara Romaniei. Totodata, au aparut din ce in ce mai multi competitori, care veneau cu “atuul” unei calitati indoielnice, insa cu valoarea promotionala, pe care inca si-o doreau companiile.

In mod logic, incasarile noastre s-au erodat constant, pana la colapsul pe care a trebui sa-l accept intr-un final (ajunsesem sa fiu finantator net al proiectului de 3 ani deja).

Acestea fiind spuse, nu-mi ramane decat sa le multumesc tuturor sponsorilor care, in cei 10 ani, au crezut in CAUZA pe care am amintit-o, si in special: JTI Romania, Orange Romania si BRD Groupe Societe Generale (parteneri fondatori). Le multumesc si oamenilor care si-au angrenat organizatiile in initierea si dezvoltarea acestui proiect: Gilda Lazar, Adela Jansen si apoi Cosmina Frincu, Amalia Fodor si apoi Veronica Dogaru. Alaturi de ei au fost multi alti colegi din Industria de Comunicare, fata de care am o recunostinta sincera, insa care sper sa ma ierte daca, din motive de numar, nu-i mai enumar aici.

In perioada urmatoare, toate canalele social media ale ResponsabilitateSociala.ro, care au strans in 10 ani o audienta considerabila, vor ramane deschise. De aceea, ii incurajez pe oamenii de PR din companii, ONG-uri sau agentii sa trimita in continuare informatii pe contact@responabilitatesociala.ro, insa sa se gandeasca in primul rand la usurinta de a li se da “share”.

In rest, daca voi reveni la publicarea de continut despre proiectele de CSR din Romania, acest lucru se va intampla in limba engleza. Asta pentru ca doar limba engleza mi-ar permite sa ma adresez unei audiente internationale, care sa aprecieze UTILITATEA si IMPORTANTA unui articol (si nu valoarea lui promotionala, indiferent de cat de prost este scris).

]]>
http://www.dragosdehelean.ro/2016/11/29/confesiune-despre-responsabilitatesociala-ro-si-industria-de-comunicare-din-romania/feed/ 2 3604
De ce un brand are nevoie de FOCUS si de o pozitionare clara si unica http://www.dragosdehelean.ro/2016/11/27/de-ce-un-brand-are-nevoie-de-focus-si-de-o-pozitionare-clara-si-unica/ http://www.dragosdehelean.ro/2016/11/27/de-ce-un-brand-are-nevoie-de-focus-si-de-o-pozitionare-clara-si-unica/#respond Sun, 27 Nov 2016 08:08:21 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=3592 Ma gandesc la discutiile recente cu diversi antreprenori care isi fac planurile pe 2017, si le pun in paralel cu discutiile cu studentii de la cursul de branding. Suntem fascinati de tot ce sclipeste, de sloganuri catchy, de idei destepte de implementare, evenimente, vizualuri, aplicatii etc. Insa uitam de cele mai multe ori de valoarea pe care o are o pozitionare strategica PRECISA, DEZIRABILA si UNICA.

Imi amintesc de metafora pe care o foloseste Al Ries cand arata cat de important este FOCUSUL pentru un business: “imaginati-va puterea uriasa a Soarelui care scalda in fiecare zi Pamantul in lumina si caldura; si totusi el nu poate aprinde o biata frunza uscata; in schimb, daca luati o singura raza de soare si o directionati printr-o lupa, veti obtine ceea ce intreaga putere a Soarelui nu reuseste; acesta este FOCUSUL”.

In special pentru studentii de la ID cu care ma intalnesc azi, dar si pentru oricine care este interesat de eficienta brandului companiei la care lucreaza sau doar a brandului personal recomand o temeinica aplecare asupra POZITIONARII: “Why Strong Positioning is Critical to Sustained Growth

De asemenea, recomand un instrument facut de cei de la Universitatea Cornell care va spune cum sa formulati o pozitionare corecta pentru brandul vostru personal sau de firma: “How to Write Market Positioning Statements

Brand positioning

]]>
http://www.dragosdehelean.ro/2016/11/27/de-ce-un-brand-are-nevoie-de-focus-si-de-o-pozitionare-clara-si-unica/feed/ 0 3592
Principiul coerentei/angajamentului aplicat la alegerile din 11 decembrie http://www.dragosdehelean.ro/2016/11/25/principiul-coerenteiangajamentului-aplicat-la-alegerile-din-11-decembrie/ http://www.dragosdehelean.ro/2016/11/25/principiul-coerenteiangajamentului-aplicat-la-alegerile-din-11-decembrie/#respond Thu, 24 Nov 2016 22:54:12 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=3589 Sa va spun o discutie relevanta pentru toti colegii care au alta viziune decat cea pe care vi-o tot prezint despre cum vor fi erodate cele 2 partide mari, si in special PNL, de noii veniti pe scena politica (USR, ANR si PRU).

Discut azi la un eveniment cu Mirel Palada, care era intrebat de toata lumea ce zic sondajele, ce procente are fiecare etc. Normal ca il intreb si eu cum de PSD-ul va sta, in viziunea lui, asa sus, si cum de ANR+PRU vor da ceva in jur de 2-3%. Raspunsul lui e paradigmatic pentru instrumentele cu care lucreaza analistii nostri. “Angajamentul”, raspunde el, “inertia fata de ce am facut in trecut”. Cu alte cuvinte, daca am votat pana acum cu PNL e un motiv suficient de puternic sa mai votez odata cu PNL (chiar daca nu ofera nimic fata de competitorii directi, USR si ANR). La fel si in cazul PSD (chiar daca nu ofera aproape nimic, decat forta agregata ce-i drept, fata de competitori: PRU, ALDE sau ANR).

Ei, da, acest principiu, al “angajamentului/consistentei” este unul suficient de bine documentat de stiinta comunicarii. Chiar daca este universal valabil, TOTUSI, el nu este prioritar, fata de alte principii ale persuasiunii, in toate tipurile de culturi.

Da, principiul “angajamentului” este prioritar in culturile individualiste si aici vorbim de spatiul anglo-saxon si de cel vest-European. Intr-adevar, intr-o astfel de cultura oamenii spun: “voi face ceva, pentru ca EU am mai facut asta in trecut”.

In schimb, in culturile colectiviste (aici vorbim de Europa de Est, spatiul mediteranean, America de Sud sau Asia), situatia e cu totul alta. Aici oamenii spun “voi face ceva, pentru ca GRUPUL din care fac parte a facut la fel”.

In plus, pentru Europa de Est si Mediterana, spre deosebire de toate celelalte spatii, mult mai importanta este intrebarea: “ce face in situatia in care ma aflu eu, grupul meu de prieteni/semeni?” (pentru alte spatii culturale sunt importante alte intrebari: “ce-au facut pentru mine cei care imi cer sa-i votez?”, “ce relatie au cu seful meu?” sau “in ce masura a-i vota pe ei este coerent cu politicile si principiile organizatiei din care fac parte?”).

Cu alte cuvinte, ce vreau eu sa spun este ca niciun sondaj de la ora asta, chiar daca oamenii ar raspunde la el in mod onest, nu ne spune aproape nimic despre ce vor decide sa faca acestia pe 11 decembrie, dupa ce vor fi trecut prin cel putin o saptamana de intrebari si consfatuiri cu grupul lor de apartenenta, despre “NOI cu cine votam?” (da, “alegatorul turmentat” al lui Caragiale era turmentat doar din cauza incapacitatii de a se alipi la un grup, nu din cauza incapacitatii individuale de decizie).

Criteriile pe care le-am spus mai sus sunt deja documentate in Romania pentru PNL sau, in general, pentru toate asa-zisele partide “de dreapta” de dupa ’89. Ati auzit desigur expresia ca “electoratul de dreapta nu se mobilizeaza PENTRU un partid, ci mai degraba IMPOTRIVA altui partid, in speta PSD”. Ce-as putea eu sa demonstrez, daca as avea suficient spatiu este ca in cazul PSD situatia a fost alta doar aparent. Pentru ca de fapt, tot GRUPUL (fie de apartenenta, fie de referinta) a fost cel care a determinat votul in directia PSD, mai degraba decat programul sau forta organizatorica si persuasiva a partidului. Insa despre asta, cu alta ocazie.

Momentan, haideti sa vedem ce ne vor spune ultimele 2 saptamani de campanie electorala (unde, foarte important, exista si o saptamana de vacanta). Sa urmarim asadar cu atentie mecanismele sociale care vor actiona acum, iar la final sa fim pregatiti sa luam lectiile care merita. Si nu doar sa facem profetii despre trecut…

]]>
http://www.dragosdehelean.ro/2016/11/25/principiul-coerenteiangajamentului-aplicat-la-alegerile-din-11-decembrie/feed/ 0 3589
[Video] Ce inseamna Content Marketing? http://www.dragosdehelean.ro/2016/11/15/video-ce-inseamna-content-marketing/ http://www.dragosdehelean.ro/2016/11/15/video-ce-inseamna-content-marketing/#respond Tue, 15 Nov 2016 10:50:32 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=3584

Daca ne uitam cu atentie in jur, o sa vedem branduri care se lupta sa apara in fata noastra cu LUCRURI CARE LE TREBUIE LOR: sa stim cine sunt, ce fac, ce spun etc.

Si totusi, noi ne uitam doar dupa LUCRURI CARE NE TREBUIE NOUA: sa aflam cum sa facem ceva sau altceva, unde sa mergem NOI, ce sa facem NOI.

Ei bine, “CONTENT MARKETING” este despre branduri care au inteles cum sa apara exact acolo unde cautam si sa ne ofere exact raspunsurile de care avem nevoie. Cu alte cuvinte, sa foloseasca fiecare intalnire cu noi ca pe o oportunitate de a ne oferi valoare adaugata.

]]>
http://www.dragosdehelean.ro/2016/11/15/video-ce-inseamna-content-marketing/feed/ 0 3584
“Trump – presedinte SUA” sau cum as fi vrut sa NU am dreptate http://www.dragosdehelean.ro/2016/11/09/trump-presedinte-sua-sau-cum-as-fi-vrut-sa-nu-am-dreptate/ http://www.dragosdehelean.ro/2016/11/09/trump-presedinte-sua-sau-cum-as-fi-vrut-sa-nu-am-dreptate/#respond Wed, 09 Nov 2016 10:24:05 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=3577 Poate am speriat pe multi cunoscuti cu peroratiile mele despre cum lumea asa cum o stiam se schimba sub ochii nostri, inca de la inceputul lui 2016. Insa cei care s-au speriat au facut-o la gandul c-am luat-o eu razna, nu pentru ca si-ar fi imaginat ca pot avea dreptate. Filipicele mele n-au avut insa o soarta mai buna fata de cele ale lui Deomostene, cu care descopar ca am multe lucruri in comun.

Le inventariez mai jos, in ordine cronologica. Cateodata ajuta sa dai raspunsul la intrebarea “oare mi-am pierdut mintile?” 🙂

PS: m-am angajat in aceasta vara intr-o mini-campanie electorala, tocmai pentru ca vazusem lucrurile astea si pentru ca am crezut ca Romania are nevoie de lideri politici care sa ne poata trece pe toti printr-o astfel de valtoare. Se pare insa ca n-am reusit sa conving pe suficienta lume ca asta ar fi de fapt in interesul nostru, al tuturor…


]]>
http://www.dragosdehelean.ro/2016/11/09/trump-presedinte-sua-sau-cum-as-fi-vrut-sa-nu-am-dreptate/feed/ 0 3577
(VIDEO) Managementul institutiilor publice si pomenile electorale http://www.dragosdehelean.ro/2016/11/04/video-managementul-institutiilor-publice-si-pomenile-electorale/ http://www.dragosdehelean.ro/2016/11/04/video-managementul-institutiilor-publice-si-pomenile-electorale/#respond Fri, 04 Nov 2016 15:05:23 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=3562 Ne ingrozeste perspectiva unui cutremur, dar si ideea de a avea o problema de sanatate care sa necesite chemarea unei ambulante. Teama despre cum vor functiona institutiile noastre mi-a permis sa vorbesc despre o tema importanta pentru mine: sistemul de management al serviciilor publice, despre trasparenta si indicatorii de performanta, pe care ar trebui sa-i putem vedea toti pe site-urile institutiilor.

Si nu! Schimbarea oamenilor care au gresit sau care vor gresi nu e suficienta pentru a rezolva problemele sistemului. Nu putem sa stam sa-i vanam prin toata tara pe directorii de institutii incompetenti, pentru ca daca ii dam jos, alti si alti incompetenti vor veni in locul lor. Si nimic nu se va schimba pana cand sistemul nu va fi auto-reglabil la nivel macro.

Ce functioneaza in managementul privat functioneaza si in cel public! Se poate manageria doar ceea ce poate fi masurat

Despre lucrurile de mai sus am vorbil in emisiunea lui Amedeo Ene, de la Realitatea Plus, de marti, 31 octombrie 2016.

]]>
http://www.dragosdehelean.ro/2016/11/04/video-managementul-institutiilor-publice-si-pomenile-electorale/feed/ 0 3562
(VIDEO) Dezvăluirile de la Tarom. Românii, fără vize în Canada. ÎPS Teodosie, favorizat de Poliţie http://www.dragosdehelean.ro/2016/10/29/video-dezvaluirile-de-la-tarom-romanii-fara-vize-in-canada-ips-teodosie-favorizat-de-politie/ http://www.dragosdehelean.ro/2016/10/29/video-dezvaluirile-de-la-tarom-romanii-fara-vize-in-canada-ips-teodosie-favorizat-de-politie/#respond Sat, 29 Oct 2016 17:48:26 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=3551  

]]>
http://www.dragosdehelean.ro/2016/10/29/video-dezvaluirile-de-la-tarom-romanii-fara-vize-in-canada-ips-teodosie-favorizat-de-politie/feed/ 0 3551
(VIDEO) Ofertele si pozitionarea partidelor inainte de alegeri; plagiate, morala si justitie in politica http://www.dragosdehelean.ro/2016/10/20/video-ofertele-si-pozitionarea-partidelor-inainte-de-alegeri-plagiate-morala-si-justitie-in-politica/ http://www.dragosdehelean.ro/2016/10/20/video-ofertele-si-pozitionarea-partidelor-inainte-de-alegeri-plagiate-morala-si-justitie-in-politica/#respond Thu, 20 Oct 2016 19:49:26 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=3533
 • Este compatibila o functie publica cu lipsa de moralitate sau chiar infractionalitatea?
 • In ce masura ofertele partidelor politice raspund fricilor si nevoilor electoratului?
 • De ce fel de mesaje avem nevoie de la liderii nostri politici pentru a ne recapata increderea in institutii si in obiectivele publice?
 • Acestea au fost cateva din temele discutate in emisiunea la care am fost invitat de Mariana Zberianu, alaturi de Alexandru Macoveiciuc, la Realitatea+, pe data de 13 octombrie 2016.

  Evenimentele zilei au fost legate de tema plagiatului, inclusiv acuzatia la adresa Codrutei Kovesi, tema finantarii prin frauda a campaniilor electorale (Elena Udrea) si tema ofertelor si a mesajelor politice transmise de partide in avampremiera campaniei electorale pentru Parlament, 2016.

   

  ]]>
  http://www.dragosdehelean.ro/2016/10/20/video-ofertele-si-pozitionarea-partidelor-inainte-de-alegeri-plagiate-morala-si-justitie-in-politica/feed/ 0 3533
  Primii pasi ca profesor la Universitatea Bucuresti, FJSC (Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii) http://www.dragosdehelean.ro/2016/10/08/primii-pasi-ca-profesor-la-universitatea-bucuresti-fjsc-facultatea-de-jurnalism-si-stiintele-comunicarii/ http://www.dragosdehelean.ro/2016/10/08/primii-pasi-ca-profesor-la-universitatea-bucuresti-fjsc-facultatea-de-jurnalism-si-stiintele-comunicarii/#respond Fri, 07 Oct 2016 22:54:59 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=3495 Anul acesta, multumita domnului decan Mihai Coman, mi-am inceput drumul in lumea academica la FJSC, o facultate de care ma simt in mod special atasat. Pe de o parte, doamna Cristina Coman a fost unul dintre cei mai importanti sustinatori ai Olimpiadelor Comunicarii, incepand din 2003. Tot domnia sa m-a impresionat de mai multe ori, prezentandu-mi dotarile facultatii sau profesionalismul procesului de predare. Pe de alta parte, deoarece din 2004 m-am aflat in postura de angajator, de cele mai multe ori le-am acordat incredere studentilor sau absolventilor de la FJSC, chiar in defavoarea SNSPA, unde mi-am terminat eu studiile.

  Revenind la cursul pe care am inceput sa-l predau saptamana aceasta, am crezut de cuviinta sa incerc sa aplic cat mai multe bune practici pe care le-am descoperit, in cei 9 ani de Olimpiadele Comunicarii, despre lucrul cu studentii sau masteranzii. Le mentionez si aici, in ideea ca pot fi experiente interesante pentru toti cei care se gandesc la viitorul invatamantului universitar din Romania:

  • Am incercat o abordare interactiva a cursului, in ciuda faptului ca asta presupune mai multe dificultati pentru cadrul didactic, iar eu mai eram si racit cobza + acustica salii era ingrozitoare. Dupa cateva ezitari, conversatia s-a pus in miscare, iar colegii studenti s-au dovedit niste contributori extrem de valorosi. Deci, sincer, e ceva ciudat la facultatea asta: ori studentii sunt prea informati si inteligenti, ori eu sunt un profesor prea slab 🙂
  • Impreuna cu doamna seminarista, Roxana Cozaru, un adevarat practicant si pasionat al brandingului, am infiintat un grup de studiu pe Facebook. El ne va ajuta sa notam cu mult mai mare precizie implicarea studentilor in activitatile practice. In plus, i-am rugat pe studenti (in mod imperativ si obligatoriu) sa isi faca fiecare cate un blog personal, pe care sa rezolve temele practice si apoi sa le impartaseasca pe grup. Desigur, la fel ca la Olimpiadele Comunicarii, in 2006, au aparut unii care sa strambe din nas. Insa, ne reamintim, suntem la o facultate de Comunicare, iar datoria noastra este sa invatam sa ne exprimam in public, sa “ne comunicam” intai pe noi insine: in fata colegilor, a profesorilor, a viitorilor angajatori etc.
  • Am insistat sa le transmit studentilor ca procesul de evaluare este reciproc. Eu personal nu voi putea sa evaluez altfel decat CORECT contributia lor si mi s-ar parea absurd sa n-o fac. Insa acelasi lucru e valabil si pentru ei. De aceea, am folosit aplicatia gratuita SurveyMonkey pentru a-i intreba cum evalueaza: 1) prestatia mea, 2) materialele didactice folosite si 3) experienta lor de invatare. In plus, i-am rugat sa ne transmita 4) ce ar imbunatati la urmatorul curs.

  Cred ca e important ca evaluarea studentilor, chiar daca e anonima, sa fie cunoscuta de toti cei care m-au mandatat sa le fiu indrumator. De aceea, oricine e interesat o poate vedea aici: Evaluare curs 06 octombrie.

   

  ]]>
  http://www.dragosdehelean.ro/2016/10/08/primii-pasi-ca-profesor-la-universitatea-bucuresti-fjsc-facultatea-de-jurnalism-si-stiintele-comunicarii/feed/ 0 3495
  (VIDEO) Demisia lui Vasile Blaga, situatia din PNL si pre-campania electorala http://www.dragosdehelean.ro/2016/10/05/video-demisia-lui-vasile-blaga-situatia-din-pnl-si-pre-campania-electorala/ http://www.dragosdehelean.ro/2016/10/05/video-demisia-lui-vasile-blaga-situatia-din-pnl-si-pre-campania-electorala/#respond Wed, 05 Oct 2016 00:49:12 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=3482
 • Cat de vulnerabila este Romania din cauza coruptiei din partidele politice?
 • Cum ar trebui sa se raporteze fortele politice la miscarile de strada, care arata starea de revolta a populatiei fata de sistemul politic?
 • Cum ar trebui sa se adreseze electoratului, politicienii care vor sa restabileasca o legatura normala, de incredere si reprezentare cu acesta?
 • Acestea au fost mai importante teme discutate in emisiunea la care am fost invitat de Mariana Zberianu, alaturi de Remus Cernea, la Realitatea+, pe data de 28 septembrie 2016.

  Ziua a fost marcata de acuzatia adusa de DNA co-presedintelui PNL, Vasile Blaga, cu privire la acte de trafic de influenta in campania electorala din 2009. In scurt timp, Vasile Blaga si-a anuntat demisia de la conducerea PNL si intentia de a nu mai candida pentru un nou mandat de parlamentar. Dat fiind ca intreaga perioada a fost marcata de numeroase acuzatii de coruptie la adresa liderilor politici din toate partidele, emisiunea s-a concentrat pe vulnerabilitatea sistemului politic din Romania, inainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016.

  Partea I

  Partea a II-a

  ]]>
  http://www.dragosdehelean.ro/2016/10/05/video-demisia-lui-vasile-blaga-situatia-din-pnl-si-pre-campania-electorala/feed/ 0 3482
  Finantarea partidelor sau cum ne este furat viitorul http://www.dragosdehelean.ro/2016/10/05/finantarea-partidelor-sau-cum-ne-este-furat-viitorul/ http://www.dragosdehelean.ro/2016/10/05/finantarea-partidelor-sau-cum-ne-este-furat-viitorul/#respond Tue, 04 Oct 2016 21:54:56 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=3474 V-ati simtit vreodata haituiti si abrutizati de ceea ce numim stat sau societate romaneasca? “Schema de furat bani publici” despre care puteti citi mai jos este de fapt o schema care ne otraveste intreaga economie si ne fura dreptul la o viata mai buna.

  Voi milita mereu pentru TRANSPARENTA, care este singura solutie pentru a elimina aceasta scurgere de resurse inspre gaurile negre ale mafiei politice. Ganditi-va cat de simplu ar fi sa vedem pe site-ul fiecarui partid afisate in timp real donatiile primite fie din partea companiilor, fie a persoanelor fizice. Cine se teme de asta? Voi de ce ati vrea sa va ascundeti, de ce v-ar fi rusine daca ati finanta cu buna credinta un partid sau un candidat?

  Digi 24 relateaza descrierea “schemei de furat bani publici” de care va spuneam mai sus, facuta Laura Codruta Kovesi, procurorul-sef al DNA :

  Vorbim de plata unor comisioane de 10% din contractele cu instituţiile publice. Deci, câştigi contractul şi întorci o parte din bani la partid. Sau vorbim de lideri de partid care îşi folosesc autoritatea pentru a numi persoane apropiate în instituţii, care apoi oferă contracte din bani publici unor oameni de afaceri. Apoi, banii din contracte se întorc la partid. Sau vorbim de oameni de afaceri care finanţează ilegal campania, cu promisiune de a primi apoi contracte cu statul. Sau mai vorbim de încheierea unor contracte de consultanţă fictivă. Am constatat că, de cele mai multe ori, banii se dădeau la negru, de aceea e greu să demonstrăm că partidele sau campaniile au fost finanţate ilegal”, a spus procurorul-şef DNA.

  O mare problemă pentru procurori este însă dovedirea faptului că banii ajung la partide. ”E o problemă să dovedim că banii au fost daţi la partid, pentru că plata cash nu lasă urme. Nu merge nimeni cu geanta de bani şi cu 10 prieteni, să existe martori “, a spus Laura Codruţa Kovesi.

  Cititi intregul articol pe site-ul Digi24.

  Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA

  ]]>
  http://www.dragosdehelean.ro/2016/10/05/finantarea-partidelor-sau-cum-ne-este-furat-viitorul/feed/ 0 3474
  Sebastian Ghita si “auto-denuntul” despre posibilul plagiat al Codrutei Kovesi http://www.dragosdehelean.ro/2016/09/28/sebastian-ghita-si-auto-denuntul-despre-posibilul-plagiat-al-codrutei-kovesi/ http://www.dragosdehelean.ro/2016/09/28/sebastian-ghita-si-auto-denuntul-despre-posibilul-plagiat-al-codrutei-kovesi/#respond Wed, 28 Sep 2016 03:44:22 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=3469 Sa intelegem semnificatia “auto-denuntului” lui Sebastian Ghita, care este doar un gest de COMUNICARE, pentru uzul campaniei electorale:

  1. Sebastian Ghita o fi el puternic si acuzat de multe infractiuni, INSA este un om ONEST. Doar un om onest si cu spirit civic ar putea sa se auto-denunte (“greseala recunoscuta e pe jumatate iertata”, nu?). Nu e prima oara cand Ghita afirma cu o “onestitate” debordanta ca a fost un prost. Pentru ca el a vrut binele Justitiei, insa iata, Justitia nerecunoscatoare il haituieste acum, ca pe orice idealist devorat de propria creatie, scapata de sub control.

  2. Toti cei care sustin aplicarea LEGII sunt niste IPOCRITI, pentru ca iata, inclusiv “Zeita Dreptatii”, Codruta Kovesi, si-ar fi plagiat doctoratul (si sigur ca asa este, pentru ca o spune un om onest, nu?). Se afla deci in aceeasi situatie ca Oprea, Ponta, Negoita sau alte “somitati” ale zilei.

  3. Dupa cum s-a tot spus in ultimul an, a avea un DOSAR PENAL a devenit ceva BANAL, pentru orice patriot adevarat. Sau, cum spunea Liviu Dragnea, “daca nu ai dosar penal, nu existi”. Pentru ca iata, pana si Ghita, care are deja 4 dosare, e atat de convins de slabiciunea acestora, incat nu ezita sa-si mai atraga unul, printr-un auto-denunt “civic”.

  Pana la urma, aici vorbim de afirmarea unui nou MODEL SOCIAL. Pentru tineri, desigur. In trecut, acesti tineri erau atrasi de modelul Gigi Becali: terenuri + bani + fotbal + religie. Acum, Ghita se auto-propune ca un MODEL IMBUNATATIT: IT + bani + SRI + cluburi Dubai + dosare penale + onestitate civica/patriotica.

  Ei, voua cum va suna noul model? 🙂

  sebastian_ghita

  ]]>
  http://www.dragosdehelean.ro/2016/09/28/sebastian-ghita-si-auto-denuntul-despre-posibilul-plagiat-al-codrutei-kovesi/feed/ 0 3469
  Home-schooling sau outdoor-schooling? http://www.dragosdehelean.ro/2016/09/19/home-schooling-sau-outdoor-schooling/ http://www.dragosdehelean.ro/2016/09/19/home-schooling-sau-outdoor-schooling/#comments Mon, 19 Sep 2016 04:29:47 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=3440 Se discuta zilele astea despre vedete ca Dana Nalbaru sau Dragos Bucur, care si-au retras copiii din sistemul de invatamant de stat, asa cum il stim, si i-au dus spre ceva sclipitor, ca orice e nou, denumit “homeschooling“, adica un invatamant facut in preajma familiei.

  Mi-e greu sa dau o sentinta despre o astfel de forma de educatie particulara, pe care, ca idee, am imbratisat-o in trecut. Cu toate astea nu ma pot gandi ca personalitatea unui om se formeaza DOAR in relatie cu mediile noi, straine, cu care intra in contact.

  Literatura motivationala americana abunda in povesti despre capitalisti care si-au educat copiii in spiritul antreprenoriatului si i-au facut sa inteleaga valoarea banului punandu-i sa inceapa de la cele mai de jos meserii: maturatori, vanzatori de sanvisuri sau de ziare. La fel, ma intreb: daca niste parinti din Romania au suficienti bani si vor sa-si educe copiii in “regie proprie”, oare n-ar trebui sa-i arunce in apa, trimitandu-i sa invete, spre exemplu, intr-un liceu obisnuit din Vaslui, din Teleorman sau din alt pol al saraciei? Sau, asa cum s-a intamplat cu MS Regele Mihai, sa ii trimita sa invete in clase speciale, cu copii din toate straturile socialei?

  Ma intreb ce-as fi fost eu daca la viitorul Liceu de Arta, unde am facut scoala primara, n-as fi invatat inca din primele zile ce inseamna sa iau bataie de la tiganul Gilbert. Care mai tarziu facea adevarate “turnee” de batut lumea prin discotecile din Mamaia, insa de mine nu se mai lega pentru ca avusesem deja suficiente contacte fizice, incat sa se formeze o “legatura” intre noi.

  Ma intreb ce-as fi fost daca n-as fi invatat sa-mi reglez “relatiile sociale” cu colegii de la scoala gimnaziala sau liceu prin diverse conflicte, unele chiar fizice. Oare as fi inteles cat de diferiti putem fi intre noi, daca nu l-as fi auzit pe profesorul de matematica spunandu-i unui coleg iesit la tabla ca “are fata de corijent” (o rautate care si-a gasit din pacate confirmarea in realitate). Sau daca nu l-as fi auzit pe profesorul de romana intrebandu-ma “Dehelene, vrei sa-ti dau doi DE pumni in cap?”, ca sa intelegem toti ca denumirea unei note este si ea un subtantiv si ca nu poti spune nici ca ai luat “doi de zece”, nici ca ai luat “doi de patru”.

  In fine, ma intreb ce-as fi fost daca nu m-as fi trezit peste mai multi ani singur si strain, intr-o garsoniera de la etajul 7, dintr-un Bucuresti murdar si cenusiu, de unde trebuia sa merg vreo 15 minute pana la metrou sau la tramvai ca sa ajung la facultate. As mai fi iesit atat de des pe balconul garsonierei ca sa ma gandesc la “solutii” si la ce se poate schimba in bine la tara denumita Romania, pe care abia atunci ajungeam sa o descopar si sa o constientizez in toate dimensiunile ei?

  As mai fi ajuns altfel la “debate” si la ARDOR (Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica), daca nu m-as fi gandit la ce sansa au tinerii din aceeasi generatie cu mine sa produca o schimbare, peste ani, daca ar fi intrat in politica? As mai fi intrat eu insumi in politica daca as fi fost asezat intr-un loc mai comod atunci cand l-am auzit pe Varujan Vosganian vorbind la “Marius Tuca Show” despre faptul ca Romania ar trebui sa fie condusa de niste politicieni “ale caror carti citite, puse una peste alta, sa depaseasca inaltimea scaunului pe care stau“?

  Iata primele ganduri care imi vin in minte in discutia despre “home-schooling”. Mi-e greu acum sa cred ca am fi mai buni sau mai pregatiti pentru a ne confrunta cu exteriorul, cu alteritatea, deci cu lumea inconjuratoare, decat in cazul “outdoor-schooling”-ului. Insa, desigur, astept cu interes ideile, experientele sau ipotezele voastre.

  school

  ]]>
  http://www.dragosdehelean.ro/2016/09/19/home-schooling-sau-outdoor-schooling/feed/ 1 3440
  Cum putem construi o Societate Civila puternica in Romania, folosind doar Legea Sponsorizarii http://www.dragosdehelean.ro/2016/09/17/sa-construim-o-societate-civila-puternica-in-romania-folosind-doar-legea-sponsorizarii/ http://www.dragosdehelean.ro/2016/09/17/sa-construim-o-societate-civila-puternica-in-romania-folosind-doar-legea-sponsorizarii/#respond Sat, 17 Sep 2016 10:25:22 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=3396 Romania are suficiente instrumente legale pentru a asigura, prin mijloace liberale de solidaritate, o mare parte din nevoile sociale, educationale si culturale ale comunitatilor locale. Cum? Printre altele prin intermediul beneficiilor acordate de Legea sponsorizarii. Aceasta le permite tuturor companiilor sa-si scada din impozitul pe profit (adica sa dea gratis) sponsorizarile pe care le fac catre Asociatii, Fundatii sau diverse institutii publice, cum ar fi cele de invatamant, medicale sau culturale. (Vezi ghidul Finantare.ro)

  Sigur, aceste sume de bani, pe care companiile le pot lua din banul public, adica din impozitul pe profit datorat, trebuie sa se incadreze intr-un anumit plafon (0,5% din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit). Insa, companiile au nu mai putin de 7 ani pentru a-si deduce sponsorizarile, asa incat nu poate exista scuza ca “n-a stiut contabilul” sau ca nu s-a stiut pana pe 31 decembrie ce profit o sa faca firma in anul respectiv.

  Una peste alta, am putea vorbi de multe zeci si chiar sute de milioane de Euro. Care s-ar putea duce in fiecare an pentru nevoi reale, din: educatie, sanatate, cultura, servicii sociale etc.

  Se duc insa acum aceste sume spre nevoi reale ale societatii si comunitatilor locale? Cel mai probabil DA, insa doar intr-un procent infim. Ce se intampla totusi in practica? In principiu, nu se stie precis (investigatia ar presupune printre altele si accesul la datele MF). Dar gura lumii vorbeste…

  Pe de o parte avem inca firme care, dintr-un motiv sau altul, nu apeleaza la aceasta facilitate. Poate pentru ca n-a stiut totusi contabilul (desi, dupa 10 ani de campanii de constientizare e greu de crezut). Poate pentru ca unor companii li se pare riscant sa atraga atentia ANAF-ului. Poate pentru ca multe companii chiar cred ca nu e o “alegere fiscala” oportuna sa-si declare profitul in Romania si atunci il exporta prin diverse contracte, catre furnizori de servicii de prin paradisuri fiscale sau de pe alte piete decat Romania.

  Pe de alta parte avem totusi firme care sponsorizeaza si isi si recupereaza banii respectivi din impozitul pe profit. Si da, exista si companii care chiar sponsorizeaza nevoi reale si importante ale societatii romanesti. Insa, din experienta mea de peste 10 ani de zile la ResponsabilitateSociala.ro, numarul acestora nu cred sa fii depasit vreodata 100, iar in anii de cand a inceput criza economica, numarul lor a scazut dramatic. Si totusi, companiile sponsorizeaza, insa daca n-o fac pentru ONG-uri care servesc nevoile reale si importante ale Romaniei, pentru ce ONG-uri sau institutii publice o fac? In “cel mai bun caz”, pentru ONG-uri care de fapt livreaza bunuri si servicii economice, insa gratuite, tot pentru compania care le-a sponsorizat. In “cel mai rau caz”, ganditi-va voi ce se intampla…

  Iata cat de simpla este solutia:

  1. Banii de sponsorizari care se recupereaza din impozitul pe profit sunt bani publici, corect? Nu sunt adusi de cineva de acasa, sunt pur si simplu banii Statului Roman. Deci, ca orice ban public, si in cazul lor transparenta trebuie sa fie totala.

  2. Orice firma este obligata prin lege sa aiba un site, corect? Altfel, ar fi pasibila de amenda daca nu afiseaza acolo CUI-ul sau sediul social (vezi obligatia). Sau alte zeci si zeci de informatii, la care obliga diverse legi, din diverse domenii.

  ==================================================================================

  CONCLUZIE / PROIECT DE LEGE: toate companiile au obligatia sa afiseze pe site o lista cu: 1) ONG-urile carora le-au acordat sponsorizari deductibile, 2) sumele acordate si 3) scopul sponsorizarii.

  Cum se face asta? Simplu, printr-o lege care adauga unul, maxim doua articole noi la Legea Sponsorizarii

  Efecte pozitive

  • Societatea civila si stakeholderii fiecarei companii vor putea judeca singuri cat de bine a gestionat acea companie, daca a gestionat, banul public. In ce masura ONG-urile si cauzele pe care le-a sponsorizat sunt onorabile si onorante.
  • Inclusiv companiile care nu acorda sponsorizari vor fi intrebate, nu-i asa, de ce nu acorda sponsorizari? Poate pentru ca nu au profit. Foarte bine, nu le obliga nimeni sa aiba profit. Doar le rugam sa aiba curajul sa iasa in fata si sa ne spuna si noua, stakeholderilor care le acordam licenta de operare.
  • Automat, sub presiunea pe care o impune transparenta si piata libera, vom vedea o explozie a fondurilor acordate (gratuit) de catre companii pentru nevoile sociale, educationale sau culturale ale Romaniei.

  Efecte negative

  Nu exista. “Povara administrativa” de a scoate din bilantul contabil niste informatii care oricum sunt trimise catre Fisc, apoi scanarea lor si afisarea pe site nu pot sa dureze toate mai mult de 10 minute.

  Deoarece vreau sa introduc aceasta masura banal de simpla (insa probabil foarte dificil de conciliat cu multe interese nelegitime) in “programul meu electoral“, va raman recunoscator pentru orice feedback.

  ]]>
  http://www.dragosdehelean.ro/2016/09/17/sa-construim-o-societate-civila-puternica-in-romania-folosind-doar-legea-sponsorizarii/feed/ 0 3396
  (VIDEO) Cum sa influentezi comportamentul celorlalti prin persuasiune http://www.dragosdehelean.ro/2016/09/14/cum-sa-influentezi-comportamentul-celorlalti-prin-persuasiune/ http://www.dragosdehelean.ro/2016/09/14/cum-sa-influentezi-comportamentul-celorlalti-prin-persuasiune/#respond Wed, 14 Sep 2016 00:33:23 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=3380 De cate ori nu v-ati suparat pe voi insiva pentru ca stiti ce e bine sa faceti, dar totusi nu faceti ceea ce stiti ca e bine? Se intampla la fel pentru toti cei din jurul vostru, prieteni, familie, copii.

  Exista totusi solutii pentru a ne motiva si a ne convinge? Pot companiile sau alte organizatii in care functionam sa faca ceva pentru a ne ajuta? Aflati raspunsurile in inregistrarea video de mai jos, de la emisiunea “Starea de bine” realizata de Loredana Dumitrascu, pentru Speranta TV.

  ]]>
  http://www.dragosdehelean.ro/2016/09/14/cum-sa-influentezi-comportamentul-celorlalti-prin-persuasiune/feed/ 0 3380
  Ce mai zic oamenii despre PNL si despre politica, DACA ii asculti http://www.dragosdehelean.ro/2016/09/09/ce-mai-zic-oamenii-despre-pnl-si-despre-politica-daca-ii-asculti/ http://www.dragosdehelean.ro/2016/09/09/ce-mai-zic-oamenii-despre-pnl-si-despre-politica-daca-ii-asculti/#comments Fri, 09 Sep 2016 01:09:23 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=3332 As vrea sa va cer un sfat, tuturor colegilor din PNL sau celor care, fara a fi membri, aveti asteptari de la PNL. Ce faceti cand discutati cu un cunoscut care va impartaseste criticile lui la adresa PNL-ului? Cum reusiti sa-i redati increderea ca acest partid ar putea totusi sa reprezinte mai bine ideile si valorile in care credeti amandoi?

  Personal, eu recunosc, de multe ori sunt prea grabit sa ii mai si ascult pe cei din jurul meu. De fapt, nu facem asa cu totii? Ii auzim pe oameni, insa nu neaparat ii si ascultam. Cu atat mai putin nu intelegem ce vor sa ne transmita sau cum am putea sa actionam pe baza a ce am aflat.

  Insa uneori imi aduc aminte de prima regula in comunicare: “ASCULTA”. Si atunci, se intampla un fenomen extraordinar: mintea mea se deschide spre zeci si zeci de idei de imbunatatire. Pentru ca, de fapt, imi dau seama ca inclusiv cei care ma critica pentru optiunea mea politica pro-PNL, de fapt imi vor binele si mie si partidului, de la care au de fapt niste asteptari legitime, de cetateni, de romani. Iar ceea ce incearca sa faca, consumandu-si timpul in ceea ce mie mi se pare o critica, este sa ne dea idei despre cum sa facem mai bine, mai intr-un fel care sa-i convinga si pe ei sa ni se alature, sa le spuna si altora cat de mandri sunt ca ne cunosc…

  Ceea ce nu stiu este cum sa le raspund si cum sa-i fac sa inteleaga ca le-am ascultat ideile si ca eu si ceilalti colegi din PNL vom tine seama de ele. Aici am nevoie de sfatul vostru.

  Sa va dau cateva exemple de comentarii “critice” pe care le-am primit in discutiile pe care le-am generat pe Facebook…

  Cosmin Popa: “Am plecat din aventura mea în zona politicului trântind usa în nas în Modrogan (care era atunci Alianta DA) pentru că au vrut să-mi răsplătească succesul în campanie “oferindu-mi” o adeziune. Răspunsul meu de acum zece ani e de natură să te încurajeze. Am zis: “mă voi înscrie în primul partid care îsi va posta dezbaterile locale pe net”.

  Au zis:”dar unde ai mai văzut tu asa ceva?” Atunci le-am arătat pe net un caucus la întâmplare, cred că de la democrati undeva prin Florida, în care chiar votaseră toti pentru o autostradă și a luat unu cuvântul și le-a zis că proiectul e făcut de X care e singurul proprietar al destinatiei tronsonului respectiv și care mai beneficiase de subvenții etc. Evident că au resupus la vot și și-au retras sprijinul în unanimitate. Întrebări: ar fi avut ăla curaj să pună problema dacă știa că nu e filmat? S-ar fi abtinut ăia să facă mișto de el dacă știau că nu sunt filmați? … și am plecat victorios de acolo. Păcat că nu am filmată faza!

  Rodica Barbuta: “Ceea ce reprosez eu liberalismului este ca are o viziune prea ingusta asupra economiei, uitand sa construiasca o viziune si un program legat de resursele strategice, cum sunt cele minerale, padurile, pamantul arabil, apa, infrastructura etc. Nu poti guverna o tara doar cu o viziune ingusta asupra initiativei private, intr-o tara cu un capital autohton cam “subtire” si fara o viziune asupra utilizarii benefice a capitalurilor nationale…

  Florian Florescu[…] PNL ca reprezentant al dreptei, a reusit de fiecare data cand a ajuns la putere sa-si dezamageasca cumplit alegatorii. Ca suma a actiunilor (ori neactiunilor mai precis), ca imagine de ansamblu a coruptilor, sub care devenea invizibila masa de membri cu integritate.

  Dragos Dehelean, pot admite ca faci parte din segmentul PNL cu coloana vertebrala, insa actiunea voastra nu se zareste inca. Daca reusiti sa o scapati de aceasta anemie acuta, sa devina vizibila, vocala si de actiune, tot neamul romanesc va va vota. Ar fi prima data cand romanii ar vota ceva; nu “impotriva a ceva”.

  Ei daca ati avut si voi curiozitatea sa ascultati cu atentie “criticile” de mai sus, voi ce le-ati raspunde cunoscutilor mei? Astept cu interes sfatul vostru.

  asculta

  Descoperiti si alte “aventuri” pe care le-am strans in “Jurnal de campanie 2016”.

   

  ]]>
  http://www.dragosdehelean.ro/2016/09/09/ce-mai-zic-oamenii-despre-pnl-si-despre-politica-daca-ii-asculti/feed/ 2 3332
  PNL trebuie sa-si aleaga candidatii pentru Parlament printr-o competitie transparenta, publica http://www.dragosdehelean.ro/2016/09/01/pnl-trebuie-sa-si-aleaga-candidatii-pentru-parlament-printr-o-competitie-transparenta-publica/ http://www.dragosdehelean.ro/2016/09/01/pnl-trebuie-sa-si-aleaga-candidatii-pentru-parlament-printr-o-competitie-transparenta-publica/#respond Wed, 31 Aug 2016 23:25:44 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=3238 Dupa 26 de ani in care politica din Romania a băltit in incompetenta, indolenta sau coruptie, PNL poate fi primul partid care sa declanseze o reforma adevarata a clasei politice din tara noastra.

  Printr-o competitie publica si transparenta inteleg un proces democratic, prin care PNL sa-si puna in dezbatere publica listele de candidati la parlamentare si sa le ceara opinia despre ele: propriilor membri de partid, presei, societatii civile si tuturor celorlalte parti interesate. Ma refer la un proces care sa poata fi urmarit de oricine pe internet sau cu ajutorul retelelor de socializare, adica exact acele mijloace care acum se afla la indemana fiecarui antreprenor, angajat intr-o companie multinationala sau romaneasca, profesor, medic sau avocat. Adica la indemana electoratului care a investestit enorm de multa incredere pana acum in PNL, la fiecare runda de alegeri, dar caruia, partidul i-a oferit nu de putine ori doar sperante desarte.

  Inteleg o competitie de CV-uri si realizari, de discursuri si viziuni. Inteleg, cu alte cuvinte, o competitie intre adevarati oameni de stat.

  Enumar doar 3 argumente pentru care PNL trebuie sa faca asta:

  1. Va demonstra ca are o rezerva importanta de cadre, pe care le-a adunat de-a lungul a 26 de ani. Oameni profesionisti, integri, cu viziune si caracter: lideri care si-au demonstrat valoarea administrativa sau doar simpli membri, care s-au tinut pana acum departe de lupta pentru functii.
  2. Le va oferi notorietate si o scena de afirmare mult mai multor membri decat celor cativa care, altfel, ar fi fost pusi pe functii eligibile pe liste, printr-un joc obscur de culise. Pentru prima data, nimeni dintre numerosii membri ai PNL nu va fi nemultumit de rezultatul final.  Nici cei care au muncit pe branci in partid in momentele dificile, nici cei carora timpul nu le-a permis sa participe atat de mult, insa au continuat sa creada in valorile PNL, sa evolueze in domeniile lor de expertiza si sa-i convinga pe cei din jur prin autoritatea cunoasterii lor sau prin mesajele pe care le-au transmis in spatiul public. Toti vor avea un vot egal si un cuvant de spus in privinta reprezentantilor lor si ai Romaniei in Parlament.
  3. Le va reda romanilor entuziasmul si increderea, pe care le-au avut si in ’89, in democratie. Vor vedea ca in sfarsit, dupa 26 de ani de deriva democratica, in sfarsit politicienii romani le vor reda dreptul de a vedea si de a judeca, de a fi luati in seama si de a fi tratati ca cetateni responsabili, nu ca niste “alegatori captivi”, pusi in fata faptului implinit de niste partide prea viclene si ipocrite pentru a le cere parerea, pentru a le arata ca le pasa de ei.

  Am spus ca prezint doar 3 argumente, insa va las pe voi sa continuati lista, pentru ca sunt convins ca sunt mult mai multe. Si in primul rand urmatorul: se indoieste oare cineva ca daca PNL va proceda asa va castiga alegerile din decembrie 2016?

  realdem

  Descoperiti si alte “aventuri” pe care le-am strans in “Jurnal de campanie 2016”.

  ]]>
  http://www.dragosdehelean.ro/2016/09/01/pnl-trebuie-sa-si-aleaga-candidatii-pentru-parlament-printr-o-competitie-transparenta-publica/feed/ 0 3238
  Vreti sa ma angajati parlamentarul vostru? http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/28/vreti-sa-ma-angajati-parlamentarul-vostru/ http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/28/vreti-sa-ma-angajati-parlamentarul-vostru/#comments Sun, 28 Aug 2016 02:18:32 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=3165 Stiati ca voi ii platiti pe parlamentarii Romaniei, nu? E important sa ne amintim accentul corect, chiar daca stim ca pana acum nu ne-am simtit ca niste angajatori in fata unor angajati… Pentru ca ne ajuta sa vizualizam: noi le platim si salariile si diurnele si cheltuielile pentru birourile parlamentare si masina si deplasarile si laptopurile, in fine noi le platim cam tot.

  Si exista o logica pentru asta. Pentru ca un parlamentar chiar trebuie sa va reprezinte. Pe voi si pe multi altii. El ar trebui, teoretic, sa depuna o munca uriasa de informare despre nevoile societatii si mai ales ale voastre. Iar asta sa-i permita sa ajunga la niste concluzii. Despre ce este gresit sau poate fi imbunatatit la diverse legi care va afecteaza viata (foarte multe legi). Trebuie sa fie atent la tot felul de proiecte legislative, pe care le initiaza colegii lui sau Guvernul. Trebuie sa se consulte despre ele cu foarte multa lume, cu voi in primul rand, sa asculte opiniile pro si contra. Apoi trebuie sa voteze intr-un fel sau altul, de multe ori pentru zeci de proiecte pe zi. Si mai trebuie sa aiba interventii in comisii sau in plen, sa transmita mesaje, sa participe la dezbateri, la schimburi de experienta, sa se intalneasca cu tot felul de organizatii – patronale, sindicale, profesionale, internationale, regionale, locale…

  Pe scurt… are multa treaba (teoretic cel putin). Iar asta necesita: 1) enorm de mult timp, 2) oameni de calitate care sa faca parte din echipa lui si 3) resurse materiale. Da, un laptop este chiar folositor daca nu-l folosesti pentru jocuri, filme sau poze.

  De ce n-ati stiut sau n-ati simtit pana acum ca aveti pe ştatul de plata un numar de 466 sau mai multi parlamentari? Sunt multe explicatii. Eu m-as concentra doar pe omisiunea (?) parlamentarilor vostri de a va informa periodic despre cat de mult muncesc si cu ce va alegeti voi de pe urma acestei munci. E drept ca orice raport necesita si el timp, ca sa fie intocmit. Insa odata pe an v-ar conveni? Bun.

  Sa zicem si ca, pana acum, parlamentarii n-au gasit mijloacele potrivite sa comunice cu voi. In fine, intre timp s-a inventat casuta postala (daca desigur si voi sunteti de acord sa i-o impartasiti), email-ul, SMS-ul, Facebook, ba chiar si Skype, prin care puteti comunica video, de la voi din fotoliul, fie cu parlamentarul direct, fie cu un consilier de-al lui. Cu alte cuvinte, tehnologia a rezolvat si problema asta.

  Sa va zic de ce v-am intrebat daca m-ati angaja…

  Pentru ca de aproape 20 de ani, de cand sunt in politica sau in preajma ei, m-am tot gandit, am analizat si am ajuns la concluzia că si acum, dupa 20 de ani, mai vreau inca sa fac ceva bun pentru Romania. Daca pana acum, celelalte metode pe care le-am incercat au fost de succes, acum cred ca a venit timpul s-o incerc si pe aceea de a ma angaja ca parlamentar. Ma simt pregatit sa fac fata postului, iar voi va puteti forma singuri o parere, daca cititi ce-am scris la “Despre mine” sau daca urmariti mai jos cateva motive sintetice.

  Mai ramane doar sa vreti sa ma angajati. Acum, sunt cel putin 3 situatii:

  1. Ma cunoasteti suficient ca sa considerati ca merit postul (alaturi de alti 465 de colegi). Ca sa ma anuntati ca vreti sa ma angajati e suficient sa-mi trimiteti un email sau, si mai simplu, un mesaj pe Facebook.
  2. Nu ma cunosteti suficient, dar sunteti dispusi sa-mi acordati sansa unui interviu. Ca sa nu va rapesc prea mult din timp va propun asa: un interviu de maxim 30 de minute, pe telefon sau pe Skype. Aici gasiti contactele mele. Ca sa nu ii incomodam pe toti cei care ma vor suna, o sa va rog sa completati formularul cu data si ora la care sunteti disponibili, ca sa pot cauta un interval liber.
  3. Niciuna din variantele de mai sus nu e valabila si ati decis ca nu merit sa fiu angajatul vostru. Nu-i bai, cum ar spune jumatatea ardeleneasca din mine. Daca la final chiar n-o sa castig admiterea pe post, voi face ca dupa orice interviu de angajare nereusit, adica imi voi cauta alt loc de munca (ca sa fiu precis, voi reveni la ce fac acum 🙂 )

  Ce-ar mai trebui sa stiti ca sa ma puteti angaja:

  Ce se intampla daca decideti sa ma angajati?

  In primul rand o sa-mi permit sa va adaug pe un grup de Facebook unde se regasesc toti cei care cred ca merit sa fiu angajat. Participarea acolo este strict voluntara si poate fi intrerupta in orice moment, cu “Leave group“. O sa va cer din cand in cand sa-mi dati o mana de ajutor. Insa voi sunteti liberi sa raspundeti doar in masura timpului sau altor prioritati. In al doilea rand, o sa va trec pe o lista in Excel, cu datele pe care o sa binevoiti sa mi le dati.

  Dupa ce se vor aduna cel putin 40.000 de angajatori (cati locuitori ar trebui sa reprezinte un parlamentar), va asigur ca voi face toate diligentele pentru a-i convinge si pe colegii mei din PNL ca merit sa fiu pus acolo unde va doriti voi, respectiv pe listele electorale.

  Cum ma puteti ajuta sa obtin cu adevarat postul?

  Desi nu pot sa spun ca ma dau in vant dupa vorba asta, e cam asa: “de la fiecare dupa posibilitati“. Spuneam ca o sa va adaug pe un grup de Facebook, unde o sa mai lansez din cand in cand diverse rugaminti. Insa voi sunteti complet liberi sa le dati curs sau nu.

  Cel mai important ajutor este insa sa-i intrebati si pe alti potentiali angajatori daca vor sa ma cunoasca sau sa-mi acorde un interviu in vederea angajarii ca Parlamentar. Nu-i presati insa. Aratati-le aceasta pagina si, eventual, intrebati-i cum li s-a parut, la final.

  Intrebari frecvente

  I: Ce te-a apucat acum, in 2016, sa-ti propui sa candidezi?

  R: S-o luam istoric. In ’98 am venit in Bucuresti ca sa urmez facultatea. Mergeam la Stiinte Politice, asa ca atunci cand am plecat din Constanta, i-am spus bunicii mele ca voi intra in politica si voi face in asa fel incat sa le schimb viata in putin mai bine, ei si bunicului meu. Educatia mea morala si politica o primisem tot de la bunica mea, comentatoare infocata a vietii politice de la televizor, admiratoare a lui Petre Roman si o persoana independenta, cu vederi “reformiste”, intr-un cerc familial destul de conservator. Am incercat sa-mi tin promisiunea imediat ce-am ajuns la Bucuresti. Intre 1998 si 2000 am fost prim-vicepresedintele Organizatiei de Tineret a UFD (partid care a fuzionat in 2003 cu PNL). Din 2001 si in pana in 2016 am facut totul pentru a ma imbunatati profesional si a contribui totodata la ceea ce am crezut ca este “binele public”. Am fost pe rand ONG-ist, apoi antreprenor cu apucaturi de corporatist. M-am pastrat insa mereu in centrul dezbaterii publice, inclusiv a celei politice. Bunica mea a murit in 2014 si, chiar daca n-am reusit sa-mi tin promisiunea cat timp a fost in viata, inversunarea mea luat forma unei hotarari ferme. 2016 este primul an electoral dupa 2014. Vor mai urma altii, desigur…

  I: Ai sustinerea partidului tau, PNL?

  R: Da. Foarte multi colegi din PNL cred deja ca e o idee buna sa fiu angajatul vostru. Desigur, numarul vostru, al celor care veti decide sa ma angajati, le va intari aceasta convingere.

  I: De ce nu candidezi independent sau pe listele altui partid?

  R: Asa cum va spuneam, de aproape 20 de ani cred si practic liberalismul si cred in valorile nationale ale Romaniei moderne. In definitiv, voua v-ar placea sa angajati un “traseist”? As reaminti de ce nu mi-e rusine de valorile national-liberale in care cred.

  I: Ce-o sa faci daca nu te vor angaja suficient de multi oameni?

  R: Cum spuneam, un interviu nereusit de angajare n-a omorat pe nimeni pana acum.

  I: Daca nu te angajam, o sa abandonezi politica?

  R: Daca n-am facut-o timp de 20 de ani, nu vad niciun motiv. Am luat o decizie serioasa sa ma angajez ca Parlamentar, inainte de a va intreba. La fel ca majoritatea obiectivelor pe care mi l-am propus, si pe acesta il voi atinge. Presupunand prin absurd ca am ajunge intr-una din cele 1% situatii de nereusita, vor mai fi alegeri si peste 4 ani…

  I: Te putem angaja chiar daca nu avem buletin de Bucuresti?

  R: Da. In primul rand, acum nu stiu daca colegii mei din PNL ma vor pune pe lista de la Bucuresti, pe cea din Diaspora (cu siguranta am multe in comun cu toti romanii care lucreaza in strainatate), pe cea din Constanta (acolo unde mi-am petrecut tineretea, pana sa plec in Bucuresti, la facultate), pe cea din Ilfov (unde locuiesc intr-o oaza de administratie liberala, respectiv in Chitila, ca sa nu mai zic de vecinatatea cu Otopeni sau alte administratii liberale) sau pe alta lista. In al doilea rand, imaginati-va ca e o angajare prin procura. Va promit ca pentru fiecare vot virtual, eu voi obtine minim alte doua, de la angajatori cu domiciliul in colegiul in care voi candida.

  I: Vrei sa te imbogatesti din politica sau o sa incepi sa minti si tu, cum s-a intamplat cu alti politicieni?

  R: Adevarul e ca am multe defecte, insa faptul ca as cauta sa obtin venituri ilicite nu mi-a mai reprosat nimeni pana acum. In definitiv, dupa ce am lucrat toata viata in mediul privat, acum am absolut tot ce-mi trebuie – o casa, o masina, un venit decent; de ce-as avea nevoie de mai mult? In privinta minciunii am niste sechele din copilarie, de cand bunica mea ma smotocea cand minteam (stiu ca bataia nu e rupta din rai, dar credeti-ma ca nu-i voi reprosa nimic niciodata bunicii mele, care practic mi-a construit toate reperele morale pe care le-am avut ca adult) . Nu neg ca am mintit pana acum, insa mi-a fost destul de dificil. Nu stiu daca e bine sau rau, insa sper sa nu pic examenul aici…

  I: Cum o sa tinem legatura pe mai departe?

  R: prin email, telefon, Facebook etc. Nu uitati sa va abonati la alerta prin email a acestui blog (o gasiti in dreapta, pe mijloc). Si, orice comentariu ati avea, nu ezitati sa-l faceti mai jos.

  ]]>
  http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/28/vreti-sa-ma-angajati-parlamentarul-vostru/feed/ 3 3165
  Decalog pentru o noua clasa politica http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/25/decalog-pentru-o-noua-clasa-politica/ http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/25/decalog-pentru-o-noua-clasa-politica/#respond Thu, 25 Aug 2016 11:25:42 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=3118 Vi s-a intamplat sa simtiti ca ceva e profund in neregula cu modul in care merg lucrurile? Sa vreti sa va implicati, sa fiti parte a solutiei, insa sa nu stiti cu ce sa incepeti sau unde vreti sa ajungeti?

  Ei, cam asa simteam eu. Asa ca ieri i-am cerut sfatul unui prieten si coleg de generatie, Catalin Tenita. Pe care l-am admirat mereu, in primul rand pentru realizarile lui antreprenoriale, dar si pentru pasiunea pentru SF (imi amintesc ca era unul din cei mai in voga traducatori de la inceputul anilor ’90), pentru modul in care a inteles IT-ul si, in general, noile tehnologii de comunicare, pentru calitatea aproape incredibila pe care o livra compania lui chiar si in perioada de criza economica, pentru modul decent si frumos in care a ales sa-si traiasca viata privata si sa-si construiasca o familie, in fine, pentru multe…

  Pe scurt, ieri i-am cerut un sfat. Aplicat, ca intotdeauna, mi-a raspuns spunand-mi ce asteapta el de la lumea, clasa, spuneti-i cum vreti, politica. Nu intru acum in polemica pe margine ideilor din ceea ce mi s-a parut a fi un decalog pentru un “altfel de politician”. In schimb vi le relatez si voua, in speranta ca o sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: “asta este ceea ce asteapta generatia noastra pentru a avea din nou incredere in politica?

  “Dragos,

  Am stat un pic sa ma gandesc la tema data de tine. Sincer nu am inca vreun set de raspunsuri foarte ok insa am sa-ti spun cum vad eu lucrurile mai large scale, la nivelul unui partid. Si oarecum top-of-the-mind, focus-group-style:

  1. Mi-ar placea ca toate partidele care intra in alegeri sa isi nominalizeze primul ministru + 4-5 directii generale masurabile + 5-6 ministrii cheie cu cele 4-5 directii specifice masurabile

  2. Mi-ar placea ca oamenii care candideaza la senat/C Dep – la comun – sa creeze o platforma in care sa intrebe publicul care sunt pasurile lor. Ce ar schimba in legi, ce ar schimba in comportamentul parlamentarilor, ce ar schimba in buget. Un soi de Reddit in urma carora sa filtreze 10 idei mari si late pentru care sa se lupte si sa le implementeze in primele 100 de zile.

  3. Mi-ar placea sa existe un deputat care sa isi asume obsesiv ceva – cultura macilor sau educatia prescolarilor sau sanatatea mentala sau orice. Asa cum Remus [Cernea] si-a asumat drepturile persoanelor gay si relatia stat-biserica. Cred trebuie ca fiecare deputat sa isi aleaga practic pasiunea. Ceea ce il misca inainte, ceea ce stie din anii de experienta anterioara etc.

  4. Mi-ar placea ca un deputat sa isi creeeze 3-4 “consilii” de oameni cu care sa discute pe temele unde poate avea initiativa parlamentara. Practic sa ia pulsul anumitor industrii si sa le transmita mai departe.

  5. Mi-ar placea ca un deputat sa adopte un ONG de natura sanatate/educatie si sa presteze macar jumatate de zi de munca (ca tot au multe libere) in fiecare saptamana.

  6. Mi-ar placea ca un deputat sa posteze un short list al celor pe care vrea sa ii angajeze ca si consilieri si sa isi invite alegatorii (de fapt toata tara) sa ii “interogheze”. Sa le vada hibele.

  7. Mi-ar placea ca fiecare candidat sa isi scrie “spovedania” pe 20 pagini. Ce a facut in fiecare an al carierei sale. Cu bune, cu rele, cu esecuri si realizari.

  8. Mi-ar placea ca un candidat sa selecteze 10 critici (random) si sa ii invite la o bere si sa ii roage sa ii puna cele mai nasoale intrebari pe care le au. Si totul sa fie filmat si transmis live pe Facebook.

  9. Mi-ar placea ca un candidat sa isi critice colegii de partid care sunt dubiosi (procese in curs, afaceri cu statul etc). Sa fie modus operandi la nivel de partid.

  10. Mi-ar placea ca fiecare candidat sa isi asume (fie ca va castiga, fie ca va pierde) o misiune civica pentru urmatorii X ani. Cu alte cuvinte: eu sunt ala care vreau sa fac cursuri de arhitectura in gradinita – si daca ies si daca nu ies tot o sa ma chinui in urmatorii 4 ani.”

  Deci, asta asteptam pentru a avea din nou incredere in politica?…

  Catalin_Tenita

  Descoperiti si alte “aventuri” pe care le-am strans in “Jurnal de campanie 2016”.

  ]]>
  http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/25/decalog-pentru-o-noua-clasa-politica/feed/ 0 3118
  Fiti parinti ai primului film romanesc facut prin crowdfunding http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/24/primul-film-romanesc-finantat-prin-crowdfunding/ http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/24/primul-film-romanesc-finantat-prin-crowdfunding/#respond Wed, 24 Aug 2016 03:12:33 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=3101 V-ati gandit ca exista ceva care sa faca o opera de arta sa se vanda ca painea calda, chiar si intr-o vreme cand nimeni nu mai pare interesat sa cumpere arta? Ceva care sa-i faca pe oameni sa plateasca pentru biletul de intrare la un film, chiar inainte ca acel film sa se realizeze?

  Ei bine, acel ceva presupune sa fii parte la insasi crearea operei de arta. “Crowdfunding“-ul, asa cum se numeste aceasta forma alternativa de finantare, a fost folosit in ultimii ani pentru realizarea unor albume muzicale, a unor carti, a unor filme documentare sau artistice. Si de fiecare data a creat o notorietate fantastica acelor proiecte. Pentru ca toti cei care s-au implicat chiar si in mica masura in finantarea lui au devenit fani apriori, critici exuberanti, agenti de publicitate voluntari, intr-un cuvant – evanghelisti ai proiectului.

  Am fost impresionat si inspirat sa aflu ca regizoarea Victoria Baltag face anul acesta (2016) primul film din Romania, finantat prin crowdsourcing. Un film despre viata si istoria noastra recenta, oricat de dramatica si dureroasa ar fi ea.

  Herman, omul din spatele terorii” este un film despre fapte mai putin cunoscute, de la inceputul anilor 1950, din Romania, respectiv despre asa-zisul “experiment Pitesti“. Unul dintre cele mai teribile momente ale istoriei noastre, o mostra de barbarism si de dezumanizare contemporana, la care trebuie sa ne facem curaj sa ne uitam cu sinceritate si luciditate.

  Este un film care va reprezenta Romania la festivalurile internationale din 2017, iar eu personal, ca donator al unei infime sume (care nici macar nu-mi prisosea), voi fi mai mult decat mandru de asta. Si la fel de mandri veti fi si voi daca veti citi povestea filmului si va va convinge sa va alaturati miilor de “parinti” pe care acesta ii are deja.

  Va invit asadar sa urmariti trailer-ul de mai jos si sa faceti o donatie oricat de mica prin platforma Sprijina.ro. Veti simti cu adevarat ce inseamna sa aveti o conexiune personala cu o opera de arta, dar si cu partile mai putin luminoase ale trecutului nostru.

  Demersul Victoriei m-a ajutat sa am o revelatie: cam despre asta ar trebui sa fie si politica (!) Despre legatura profunda dintre politician si cei care, acordandu-i incredere, participa la crearea politicii…

  ]]>
  http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/24/primul-film-romanesc-finantat-prin-crowdfunding/feed/ 0 3101
  Cum va suna ideea de birou parlamentar…online? http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/24/cum-va-suna-ideea-de-birou-parlamentar-online/ http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/24/cum-va-suna-ideea-de-birou-parlamentar-online/#respond Tue, 23 Aug 2016 21:55:25 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=3087 Il cunoasteti pe reprezentantul vostru actual in Parlament? Ati discutat vreodata cu el? I-ati trimis vreo solicitare, un email sau o observatie pe Facebook? V-a raspuns? Ati avut vreodata o discutie cu el? Vi s-a parut un om convingator?

  De aici trebuie sa plecam. Abia apoi ajungem la cine este seful de cabinet sau cine sunt consilierii lui, ce expertiza au si ce putem spune despre ei.

  SUA este o tara care are un numar mult mai mic de parlamentari raportat la numarul de locuitori (ma refer la Congress). Si totusi, toti au un birou parlamentar adaptat anului 2016, cu nenumarate instrumente de comunicare la dispozitia cetatenilor, cu documente de pozitie, cu actualizari zilnice, care ne conving ca acel parlamentar chiar lucreaza pentru noi.

  Daca nu ma credeti, dati o cautare simpla pe Google dupa “congressman online office“. Ei, cum vi se pare?

  Trebuie sa-i multumesc lui Alexandru Ciochia pentru ca m-a ajutat sa-mi imaginez ca si in Romania vom putea vedea un birou parlamentar…online. In care oamenii se vor simti bine veniti, chiar daca, in realitate, vor sta comod in fotoliul lor de acasa. Chiar daca pentru a discuta cu omul in care au investit incredere la alegeri nu va mai trebui sa ia in piept zapuseala, aglomeratia si praful din Bucuresti.

  Mai mult, m-a ajutat sa-mi imaginez un birou parlamentar in care oamenii ii vor cunoaste si pe consilierii reprezentantului lor: oameni politicosi, dar sigur pe ei si pe expertiza lor, cu fotografii reale si bibliografii transparente, cu numere de telefon sau modalitati de contact accesibile oricui.

  Ei bine, cum va suna ideea de birou parlamentar…online?

  birou_parlamentar

  Descoperiti si alte “aventuri” pe care le-am strans in “Jurnal de campanie 2016”.

  ]]>
  http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/24/cum-va-suna-ideea-de-birou-parlamentar-online/feed/ 0 3087
  Cuplu, sex, adulter si Noua Casatorie (video) http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/20/cuplu-sex-adulter-si-noua-casatorie/ http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/20/cuplu-sex-adulter-si-noua-casatorie/#respond Sat, 20 Aug 2016 06:53:13 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=3028 Sa mai vorbim putin si despre cupluri si despre casatorii (ca tot o sa avem un Referendum despre asta). Sa vorbim despre infidelitate si despre ce cauta cu adevarat oamenii in adulter.

  Sa ne amintim ca pana recent traiam cu totii intr-o lume caracterizata de o monogamie declarata si de un adulter clandestin. Ca de-a lungul Istoriei, asa cum o stim, casatoria a fost in primul rand o insitutie economica; apoi am adus in ea sexualitatea; apoi am adus conexiunea, pe care acum o credem de la sine inteleasa, intre fericirea conjugala si satisfactia sexuala. Casatoria se afla azi in fata unor noi provocari, dar si a nevoii stringente de re-definire.

  ]]>
  http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/20/cuplu-sex-adulter-si-noua-casatorie/feed/ 0 3028
  Antidot pentru dictatura, fanatism religios, sovinism http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/18/antidot-pentru-dictatura-fanatism-religios-sovinism/ http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/18/antidot-pentru-dictatura-fanatism-religios-sovinism/#respond Thu, 18 Aug 2016 05:17:23 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=3011

  ]]>
  http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/18/antidot-pentru-dictatura-fanatism-religios-sovinism/feed/ 0 3011
  Ce ne sperie la ideea de politica? http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/18/ce-ne-sperie-la-ideea-de-politica/ http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/18/ce-ne-sperie-la-ideea-de-politica/#respond Thu, 18 Aug 2016 03:37:16 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=2999 Sa va mai spun un lucru, asa, la calm: politica i-a atras si ii va atrage mereu pe cei mai egolatrii, mai resentimentari si mai complexati dintre noi.

  Cand Hobbes sau Freud au invocat “Homo homini lupus” se gandeau in primul si in primul rand la politica. Pentru ca politica este promisiunea unui salt facil peste barierele sociale sau profesionale, a unei posibilitati de a-ti distruge inamicii si, slava Domnului, fiecare avem suficienti, de a savura fiecare rictus de teama al celor care ajung la mila bunului tau plac, de a-i bombarda aerian, din carlinga autoritatii publice, pe toti neajutoratii de care e plina lumea si care, eventual, ar emite opinii chiar si usor diferite de a ta.

  Acum, ganditi-va la zorii noii democratii romanesti de dupa ’89. Este ca atunci dadeam cu totii pe afara de la zecile de ani de furie surda, de umilinte si privatiuni la care fuseseram supusi? De ce anume credeti ca au fost atrasi ca pilitura de magnet aceia dintre noi care interiorizasera cel mai mult aceste sentimente? De politica, va spun eu.

  Si la fel a fost de fiecare data dupa asta, atunci cand s-a adus vorba de “oameni noi”, de “schimbare”, de ridicarea capacului de pe oala. Se vorbea de fapt despre noi si noi grupuri sociale care descopereau “politica-trambulina”, “politica-maciuca” sau “politica-artilerie”.

  Ei bine, daca stiati ca nu va placea ceva la politica insa nu stiati ce, despre asta era vorba. In fine, sa nu ziceti ca nu v-am spus 🙂

  ]]>
  http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/18/ce-ne-sperie-la-ideea-de-politica/feed/ 0 2999
  Lumea in care traim se schimba cu o rapiditate nemaivazuta in Istorie. http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/17/lumea-in-care-traim-se-schimba-cu-o-rapiditate-nemaivazuta-in-istorie/ http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/17/lumea-in-care-traim-se-schimba-cu-o-rapiditate-nemaivazuta-in-istorie/#respond Wed, 17 Aug 2016 03:47:17 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=2993 Ceea ce am vazut in ultimele luni ca se intampla cu SUA, cu UK, cu Turcia si chiar si cu Romania, pe mine unul m-a convins ca lumea, asa cum o stiam, se schimba complet, sub ochii nostri, cu o viteza nemaiîntalnită in Istorie.

  In the Middle East, cynical leaders are taking advantage of the desperation and deep sense of insecurity in unemployed young men who are struggling to find a place of belonging and a source of pride. In Britain, racism and bigotry are flourishing spectacularly as the older generation seeks a scapegoat for their growing irrelevance in the modern, globalized economy. In the U.S., what was once a great political party has become an unrecognizable collection of resentments and prejudices.

  Articolul de mai jos ne arata, fara putinta de tagada, ca suntem in fata unei a Treia Revolutii Industriale. Care se intampla cu o viteza exponentiala fata de Revolutia Digitala. O Revolutie Industriala in fata careia trebuie sa regandim totul, in mod radical.

  All of these changes are culminating in what’s coming next: the Third Industrial Revolution. It promises unimaginable advances in technology and quality of life, and at once an economy that will seem unrecognizable to anyone today — a many-orders-of-magnitude jump compared to the slow buzz of the Digital Revolution… and all within the span of one generation.

  Trump, Brexit and ISIS are the symptoms, and technology is the problem

   

  ]]>
  http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/17/lumea-in-care-traim-se-schimba-cu-o-rapiditate-nemaivazuta-in-istorie/feed/ 0 2993
  Cel mai puternic instrument al unui guvern: Persuasiunea (studiu de caz: protectia mediului) http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/15/cel-mai-puternic-instrument-al-unui-guvern-persuasiunea-studiu-de-caz-protectia-mediului/ http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/15/cel-mai-puternic-instrument-al-unui-guvern-persuasiunea-studiu-de-caz-protectia-mediului/#respond Mon, 15 Aug 2016 13:39:13 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=2981 Atunci cand un guvern incearca sa protejeze mediul si sa incurajeze comportamentele sustenabile, foloseste, in general, 2 tipuri de masuri: 1) recompense financiare sau 2) sanctiuni legale. Ambele necesita alocarea unor resurse publice, ceea ce le face dificil de adoptat si costisitor de implementat. Exista o a treia categorie de masuri, care e cel mai adesea ignorata: 3) influentarea prin actiunea asupra unor norme sociale.

  Norma sociala este ceea ce credem ca fac alti oameni, ca noi, intr-o situatie similara cu cea in care ne aflam. Norma sociala are efectul neasteptat de a-i forta pe oameni sa se miste intr-o directie sau alta, aproape independent de vointa lor.

  Exista 2 amplificatori ai unei norme sociale:

  1. aflarea numarului mare de oameni care se conformeaza normei
  2. aflarea faptului ca o respecta oameni care au caracteristici similare cu noi

  3 studii de caz: restaurante (meniuri), hoteluri (reciclarea prosoapelor) si cartiere rezidentiale (economisirea energiei).

  Daca aleg sa se comporte responsabil fata de mediu, oamenii nu o fac nici pentru ca isi doresc “sa salveze Planeta”, nici pentru ca ar obtine un avantaj de orice natura din asta. Singurul motiv este acela ca “majoritatea celorlalti face la fel“.

  Folosirea comunicarii pentru a schimba normele sociale este o metoda de schimbare sociala:

  • complet ne-costisitoare
  • complet ne-intruziva
  • complet sincera

  Desi concluziile de mai sus pot parea de la sine intelese, practica guvernelor, a companiilor sau a altor organizatii arata ca o astfel de metoda nu este aproape niciodata folosita.

  ]]>
  http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/15/cel-mai-puternic-instrument-al-unui-guvern-persuasiunea-studiu-de-caz-protectia-mediului/feed/ 0 2981
  Iata ce-mi doresc pentru antreprenoriatul din Romania: inovatie! http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/13/iata-ce-mi-doresc-pentru-antreprenoriatul-din-romania-inovatie/ http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/13/iata-ce-mi-doresc-pentru-antreprenoriatul-din-romania-inovatie/#respond Sat, 13 Aug 2016 05:45:44 +0000 http://www.dragosdehelean.ro/?p=2921 Trebuie sa vedeti asta neaparat!

  Am vazut documentarul de mai sus intr-o postare pe Facebook a Cameliei Crisan. Utilajele agricole din documentar arata SF, si sunt convins ca ar aduce o diferenta fabuloasa pentru competitivitatea agriculturii din Romania.

  De aceea, si eu si Camelia am am cazut de acord ca ne dorim o solutie pentru ca: Statul roman sa sprijine fiscal sau financiar introducerea in agricultura a unor astfel de utilaje ultra-performante, folosindu-se de cel putin 2 leviere: 1) capacitatea de cercetare si inovare a producatorilor autohtoni de utilaje agricole si 2) capacitatea fermierilor din Romania de a le achizitiona sau de a beneficia de ele sub forma unor servicii care pot fi inchiriate (individual sau prin diverse forme de asociere).

  Descoperiti si alte “aventuri” pe care le-am strans in “Jurnal de campanie 2016”.

  ]]>
  http://www.dragosdehelean.ro/2016/08/13/iata-ce-mi-doresc-pentru-antreprenoriatul-din-romania-inovatie/feed/ 0 2921